Juridisch adviesbureau gooide 433 zaken bij de rechtbank ‘over de schutting’

Wat kan een betrapte verkeersovertreder doen als het Openbaar Ministerie er te lang over doet om te beslissen op een bezwaar tegen een verkeersboete? In ieder geval niet bij de rechter daarover klagen. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland in één uitspraak over 433 zaken.

Delen:

Juridisch adviesbureau gooide 433 zaken bij de rechtbank ‘over de schutting’ - Mr. online
Foto: Depositphotos

Wie een kleine verkeersovertreding begaat en daarvoor een boete krijgt, kan daartegen bezwaar maken bij het Openbaar Ministerie. Het OM moet dat bezwaar binnen een half jaar behandelen, maar overschrijdt die termijn regelmatig. De rechtbank Midden-Nederland deed 7 mei uitspraak in een zaak waarin 433 verkeersovertreders hun boete hadden aangevochten, in de meeste gevallen via de app van het bedrijf Bonnetje BV. Dit bedrijf had weer een juridisch bureau ingeschakeld, My Legal Consultancy BV, dat vervolgens de procedures is gestart omdat het OM niet op tijd met een beslissing zou zijn genomen.

Symbolisch

De rechtbank kon hier weinig mee. Vaststellen dat het Openbaar Ministerie inderdaad te laat is, is slechts een symbolische beslissing die de procedure niet versnelt. De conclusie van de rechtbank: er is geen belang om een procedure te voeren over niet tijdig beslissen in zaken over verkeersboetes. De rechtbank heeft in al deze zaken niet verder beoordeeld of er te laat is beslist. Deze overtreders moeten gewoon wachten op de beslissing van het Openbaar Ministerie. De rechter heeft geen prikkel om het OM wat aan te duwen: de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften geeft de rechtbank niet de mogelijkheid om in dit soort zaken een dwangsom vast te stellen.

Lange procedures

De rechtbank doet in de uitspraak geen oproep aan de wetgever om voor Wahv-zaken alsnog een dwangsom of een andere stok achter de deur in te voeren. Deze procedures duren nu eenmaal lang. In de zaken waarin het OM wél tijdig een beslissing had genomen, moeten mensen ook lang wachten op een behandeling door de rechter – rechtbanken worden geconfronteerd met een enorme instroom aan verkeerszaken (‘Mulderzaken’). Bij de rechtbank Midden-Nederland gaat het om duizenden zaken, veel meer dan de rechtbank kan behandelen. Zelfs als het Openbaar Ministerie dwangsommen zou verbeuren, het een versnelling van de procedure niet worden bereikt.

Onnodig veel werk

De rechtbank heeft deze 433 zaken met voorrang en met drie rechters behandeld, omdat de uitkomst ook voor andere zaken relevant is. De rechtbank is wel kritisch op het juridische bureau: het heeft er namelijk alle schijn van, aldus de rechtbank, dat My Legal Consultancy, “er zonder enige selectie simpelweg een groot aantal zaken over de schutting van de rechtbank is gegooid, ook omdat een deel daarvan vervolgens weer is ingetrokken. Dit kost zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie onnodig veel werk, omdat iedere zaak moet worden geregistreerd en er een dossier moet worden gemaakt.”

Doormachtiging

Die hele procedure was wat raar. De 433 eisers hadden Bonnetje gemachtigd om verweer te voeren tegen hun verkeersboetes. Een procedure vanwege niet tijdig beslissen – wat My Legal Consultancy deed, gemachtigd door Bonnetje – is iets anders. Deze doormachtiging van Bonnetje aan My Legal Consultancy is dan ook veel ruimer dan de machtiging die eisers aan Bonnetje hebben gegeven, schrijft de rechtbank. De rechtbank vraagt zich af of het wel de bedoeling was van de eisers om deze procedures te voeren.

Lees hier de uitspraak.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven