Juridische dienstverleners boekten vorig jaar maar matige omzetstijging

In 2023 boekten zakelijke dienstverleners een omzetstijging van 9,6 procent, vergeleken met 2022. Binnen deze groep deden juridische dienstverleners het maar matig: hun omzet steeg in die periode met 6 procent, zo’n beetje de laagste van alle zakelijke dienstverleners. Het laatste kwartaal van 2023 was voor juristen wel weer goed. Dat blijkt uit cijfers die het CBS heeft gepubliceerd.

Delen:

Juridische dienstverleners boekten vorig jaar maar matige omzetstijging - Mr. online
Beeld: Depositphotos

De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het vierde kwartaal van 2023 6,3 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over heel 2023 steeg de omzet van de zakelijke dienstverlening met 9,6 procent.

Rechtskundige dienstverlening

Bij de rechtskundige dienstverlening, waaronder advocatenkantoren, rechtskundige adviesbureaus, notariskantoren en deurwaarderskantoren, steeg de omzet in het vierde kwartaal met 8,3 procent, vergeleken met het vierde kwartaal van 2022. Over heel 2023 was de omzet 6 procent hoger dan in 2022. De omzet steeg met name in het tweede halfjaar. In de administratieve dienstverlening (zoals accountancy en administratie) steeg de omzet in het vierde kwartaal met 4,8 procent. Op jaarbasis was dit 7 procent.

Beveiliging en reizen

Juristen halen daarmee mooie kwartaalcijfers, vergeleken met andere zakelijke dienstverleners. In feite trekken zij het gemiddelde over de branche wat omhoog. Wel moeten zij beveiligingsbedrijven en reisorganisaties laten voorgaan. De beveiligings- en opsporingsdiensten boekten in het vierde kwartaal de grootste omzetstijging: 17,5 procent. Ook op jaarbasis steeg de omzet van deze branche het sterkst (25,4 procent). Het aantal bedrijven in deze sector nam toe van 6,5 duizend in het eerste kwartaal van 2022 tot 11,9 duizend in het vierde kwartaal van 2023. Deze groei kwam vooral doordat meer mensen in deze branche voor zichzelf zijn begonnen. In de reisbranche steeg de omzet in het vierde kwartaal met bijna 16 procent. Over heel 2023 was dat ruim 23 procent. Na de beveiliging- en opsporingsdiensten was dit zowel in het vierde kwartaal als op jaarbasis de branche met de grootste omzetstijging. Juridische dienstverleners eindigen op de derde plaats.

Reclamebureaus hekkensluiter

Daaronder zitten nog een IT-dienstverleners (omzet in het vierde kwartaal van 2023 was 7,9 procent hoger dan een jaar eerder), schoonmaakbedrijven (7,5 procent), ingenieursbureaus (5,7 procent), managementadviesbureaus (5,4 procent) en accountancy en administratie ( 4,8 procent). Onderaan bungelen de uitzendbranche (3,3 procent), architectenbureaus (2,9 procent, over heel 2023 boekten zij zelfs minder omzet dan over 2022) en reclamebureaus (2,7 procent).

Klik hier voor alle cijfers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven