Juridische hit: Rechtsmachtverdeling

Overheidsaansprakelijkheid is nou niet direct een onderwerp met hitpotentie, zou je denken. Niets is minder waar: Jonathan Huijts, universitair docent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, schreef er het nummer 'Rechtsmachtverdeling' over. Inmiddels wordt het zelfs in Noorwegen, Jordanië en Mexico beluisterd.

Delen:

Juridische hit- Rechtsmachtverdeling
Jonathan Huijts (foto: Jelle But)

Heeft u onlangs nog schade geleden?
Door onrechtmatig overheidsoptreden
Richt dan zeker uw vizier op titel 8.4
De toegangspoort is statig, althans zeker op papier

zingt Huijts in het eerste couplet van Rechtsmachtverdeling, zichzelf begeleidend op akoestische gitaar. Vervolgens legt hij uit wat te doen om de schade te verhalen. Ook schade door rechtmatig overheidsoptreden (waarop Huijts is gepromoveerd) komt aan de orde. Heel leerzaam ter voorbereiding voor het tentamen van de masterstudenten die het vak overheidsaansprakelijkheid volgden. “Het is een beetje als grap ontstaan. Ik was met mijn collega Joyce Esser aan het bedenken hoe we iets extra’s konden doen voor studenten in deze coronatijd. We dachten aan een gedicht of sketch. Maar toen ben ik op de bank wat gaan zitten pingelen, en rolde dit eruit.”

Paplepel

Huijts kreeg muziek met de paplepel ingegoten − zijn moeder was operazangeres, zijn vader pianist en arrangeur bij André Rieu – en had al langer het plan om iets met muziek en onderwijs doen. “Muziek is een bewezen middel om grote hoeveelheden informatie over te brengen.”
Hij nam het lied op en stuurde het de negentig studenten die het vak volgden. Die deelden het vervolgens enthousiast met anderen, inmiddels is het nummer zo’n 1700 keer beluisterd. Zelfs in het buitenland. “Geen idee wat ze in Noorwegen, Jordanië en Mexico met Nederlandse overheidsaansprakelijkheid moeten”, zegt Huijts lachend. “Het zal wel door studenten naar familie aldaar zijn doorgestuurd.” Het nummer levert veel reacties op, niet alleen van studenten (van ‘ik heb het op repeat gezet’ tot ‘wanneer kom je in de top 2000?’), maar ook van staatsraden en advocaten.

Verzoekjes

Vallen er meer juridische composities van Huijts te verwachten? “Ik schrijf wel vaker liedjes; dit was de eerste keer op juridisch gebied. Het ging min of meer vanzelf, in twintig minuten was het klaar, maar ik ben natuurlijk ook helemaal thuis in dit onderwerp. Collega’s hebben al verzoekjes gedaan, maar het is lastiger om wat te schrijven over iets waarin je niet gespecialiseerd bent.”

Tentamen

Hopelijk zult u door dit lied nooit vergeten
Wat u op tentamen of waar dan ook moet weten
Namelijk hoe u zich van uw schade ontdoet
Onthoudt de melodie en dan komt ‘t vast goed

luidt het laatste couplet. Het heeft gewerkt: de studenten hebben hun tentamen prima gemaakt, zeker het onderdeel rechtsmachtverdeling.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven