Juristen krijgen veel vragen over corona en omgangsregeling

Delen:

Foto: Depositphotos

Veel gescheiden ouders vragen zich af of zij zich in de coronacrisis nog aan de afspraken over de omgang met hun kinderen moeten houden. Ook maken ze zich zorgen over de gevolgen van een mogelijke lock-down. Daarnaast zijn er steeds meer vragen over alimentatieverplichtingen.

Dat zegt het juridisch adviesbureau De Nationale Adviesbalie, dat hierover vorige week veel door ouders is gebeld. Sommige ouders geven uit angst voor besmettingsgevaar hun kinderen liever niet mee aan de ex-partner. Ouders zijn ook bang dat ze hun kinderen misschien wekenlang niet kunnen zien als het tot een lock-down komt, en willen ze daarom het liefst bij zich houden.

Verlagen

Ook over alimentatieverplichtingen krijgt De Nationale Adviesbalie steeds meer vragen. Veel mensen, onder wie zzp’ers zonder werk en werknemers van wie het tijdelijke contract vanwege de coronacrisis niet wordt verlengd, zien hun inkomsten dalen. Sommigen willen weten of zij de alimentatie die ze moeten betalen kunnen verlagen. Anderen zijn boos omdat de ex-partner vanwege de nieuwe financiële situatie ineens helemaal geen alimentatie meer betaalt. 

Mediator

Zelfs als je door de coronacrisis geen inkomen hebt, zullen gemaakte afspraken, mits rechtsgeldig, moeten worden nagekomen, aldus de juridische adviseurs van De Nationale Adviesbalie. “Stop je zonder enig overleg met de ex de alimentatie, dan kan de ex contact opnemen met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO) om het geld alsnog te vorderen. Hier schiet je dus niets mee op. Je krijgt er alleen maar ruzie van.” 

De juristen adviseren dan ook eerst te kijken of overleg mogelijk is. “Misschien kunnen jullie afspreken om tijdelijk een nieuw bedrag aan te houden. Als alles straks weer bij het oude is, kunnen jullie de oude alimentatieregeling weer oppakken.” Eventueel kan een mediator helpen. Geadviseerd wordt om ook de nieuwe afspraak op papier te zetten.

Op slot

Is goed overleg tussen de ex-partners echt onmogelijk, dan is het op dit moment lastig de rechtbank om een alimentatieverlaging te vragen, aldus de juristen van De Nationale Adviesbalie. Veel mensen weten nog niet of hun slechtere financiële situatie tijdelijk zal zijn, of misschien wel maanden zal duren. Daardoor is niet goed in te schatten of een gang naar de rechter zin zal hebben. “Daarnaast zijn de rechtbanken momenteel op slot en worden alimentatiezaken op dit moment niet behandeld.”

Redelijk zijn

De juristen van De Nationale Adviesbalie adviseren ex-partners dan ook zoveel mogelijk rekening te houden met elkaar. “Wees redelijk en probeer samen tot een oplossing te komen. Zo voorkom je vervelende discussies en ruzies, want wees eerlijk: dat is wel het laatste waar we nu behoefte aan hebben.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven