Juristen met een groen hart: maak kennis met beroepsmilitair Niels Ketelaar

Het is waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt wanneer je rechten studeert, maar je kan ervoor kiezen om na je studie geen toga, maar ‘het uniform’ aan te trekken. Zelfs tijdens je studententijd kun je van spijkerbroek naar groen gaan en meedraaien als werkstudent bij Defensie. Verrassend weinig studenten zijn zich hiervan bewust, tijd om daar verandering in te brengen!

Delen:

Waarom ben je rechten gaan studeren?
Toen ik mij aan het oriënteren was op een studiekeuze, heb ik een gesprek gehad met een officier van justitie. Ik vond voornamelijk strafrecht interessant. Door dit gesprek werd ik zo enthousiast dat ik dacht: dat wil ik ook! Uiteindelijk ben ik dus geen officier van justitie geworden, maar wel officier in een andere hoedanigheid. 

Hoe heb je je studententijd ervaren? Wat was je meest waardevolle extracurriculaire activiteit?
Het was een mooie tijd en een bepalende periode voor mijn leven. Los van feesten en kroeghangen heb ik veel geïnvesteerd in nevenactiviteiten zoals stages. Mijn focus lag aanvankelijk op het worden van officier van justitie, maar die focus is door deze activiteiten verschoven. De meest waardevolle ervaring was mijn stageperiode op Aruba bij het Openbaar Ministerie. Een periode in het buitenland studeren of werken vind ik echt een aanrader. Het is voor je persoonlijke ontwikkeling ontzettend goed om voor langere tijd op jezelf aangewezen te zijn. Je ontwikkelt jezelf dan op meerdere fronten, maar voornamelijk op zelfstandigheid. Overigens heb ik tijdens mijn studie mijn vriendin ontmoet dus ook in dat opzicht is mijn studententijd een bepalende periode geweest.

Je hebt een achtergrond in de advocatuur. Waarom besloot je je toga in te ruilen voor een uniform?
De advocatuur is een prachtige leerschool geweest voor mijn ontwikkeling als jurist. Al snel na mijn beëdiging stond ik in de rechtbank met mijn eerst strafzaak en nadien zijn er nog veel zittingen gevolgd. Naast het opdoen van zittingservaring leer je met cliënten omgaan, dossiers bestuderen, analyseren, verweren en voed je je creativiteit. Je gaat op zoek naar die ene pagina in een dossier waarmee je het verschil kan maken. Uiteindelijk vond ik voor mijzelf de advocatuur te commercieel. Voor mijn gevoel draaide het te veel om declarabel zijn. Het solistische karakter begon mij eveneens tegen te staan en daardoor besefte ik dat ik uiteindelijk niet gelukkig zou worden in de advocatuur. 

Wat is in jouw ervaring het grootste verschil met het jurist zijn in burger?
Als burger kun je in principe je functie tot aan je pensioen uitoefenen. Als militair wissel je circa iedere drie jaar van functie en dat houdt het werk divers. Je houdt je telkens bezig met andere onderwerpen en thema’s. Er zijn tal van functies! Je kunt bijvoorbeeld in Utrecht op de Staf terecht komen, of bij een brigade geplaatst worden als brigadejurist. Een veelvoorkomende startfunctie als beginnende kapitein is op de Staf of bij Juridische Dienstverlening (JDV). Bij JDV hou je je bezig met het behandelen van bezwaarschriften en beroepszaken. Militairen zijn namelijk ambtenaren, het Algemeen militaire Ambtenarenreglement is op hen van toepassing. 

Moet een militair jurist op uitzending?
Ja, je bent altijd in de eerste plaats militair. Daar hoort ook de mogelijkheid bij om op uitzending te gaan. Uitzending is wel een van de redenen waarom ik ooit bij Defensie ben gegaan. Het avontuur en de uitdaging, dat trekt mij! 

Hoe bevalt de overstap naar Defensie tot nu toe?
Heel positief. Ik heb daar tot op de dag van vandaag geen spijt van. De opleiding die je bij de Koninklijke Landmacht krijgt is in dat opzicht heel mooi, breed en uniek. Voor de jurist zit het opleidingstraject wat ingewikkelder in elkaar dan de reguliere trajecten, want je begint eerst met een kortmodeltraject op de Koninklijke Militaire Academie. Met hen volg je de Algemene Militaire Opleiding. Na een klein halfjaar stap je over naar een ‘langmodelpeloton’, wat inhoudt dat je aansluit bij cadetten die de militair-wetenschappelijke opleiding volgen. Samen met hen volg je een aantal vakken die verzorgd worden door de Nederlandse Defensie Academie en dit combineer je met het volgen van militairrechtelijke vakken aan de Universiteit van Amsterdam. 

Is affiniteit met een bepaald rechtsgebied volgens jou een noodzaak?
Nee, dat is niet per se nodig. Als militair jurist kom je met diverse rechtsgebieden in aanraking. Net als een bedrijfsjurist die van allerlei gebieden wat moet weten en over moet kunnen adviseren. Uiteindelijk zul je, afhankelijk van je functie, meer met een rechtsgebied te maken hebben. Een wel terugkomend rechtsgebied in vrijwel alle functies is het bestuursrecht.

Heb je tips voor rechtenstudenten die overwegen hun carrière bij Defensie te zoeken?
Ten eerste het lopen van stage(s). Daarnaast raad ik aan om je tijdens je studie al te oriënteren op Defensie. Ga bijvoorbeeld aan de slag als werkstudent bij Defensity College of als reservist. Dan heb je zeker een streepje voor als je gaat solliciteren. Op het moment dat je jezelf kan onderscheiden met affiniteit voor defensie en werkervaring, ben je al in het voordeel. Zet daar dan ook op in! De ervaring leert dat cijfers niet zozeer het verschil maken. Netwerken, oriënteren en doen is het allerbelangrijkste. 

Wil je meer weten?
Heb je een vraag die je graag aan Niels zou willen stellen? Stuur dan een mailtje naar: RN.Ketelaar@mindef.nl. Voor een meer gedetailleerde uitleg over de opleiding kun je ook een kijkje nemen in de brochure ‘Postacademische opleiding’ en op Werkenbijdefensie.nl.

Lees vanaf volgende week ook het interview met beroepsmilitair Maret.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven