Juristen zijn ook bij een bedrijfsovername onmisbaar

Een bedrijf verkopen, is over het algemeen een ingrijpende beslissing die gepaard gaat met diverse juridische aspecten en procedures. Een snelle deal maken wil iedereen wel, maar het kan soms jaren duren voordat de verkoop helemaal geregeld is. Toch zetten steeds meer ondernemers hun bedrijf te koop, blijkt uit onderzoek. Een bedrijf verkopen, is over het algemeen een ingrijpende beslissing die gepaard gaat met diverse juridische aspecten en procedures. Een snelle deal maken wil iedereen wel, maar het kan soms jaren duren voordat de verkoop helemaal geregeld is. Toch zetten steeds meer ondernemers hun bedrijf te koop, blijkt uit onderzoek.

Delen:

Een juridisch adviseur of een overnameadviseur die het juridische deel oppakt, is onmisbaar bij de verkoop van je bedrijf om het geheel vlekkeloos en zo snel mogelijk te laten verlopen. In dit artikel zoomen we verder in op het juridische aspect van een fusie of bedrijfsovername en welke juristen daar zoal bij komen kijken.

Welke juristen kunnen zoal helpen bij een bedrijfsovername?

Wanneer een ondernemer zijn of haar bedrijf wil verkopen, is het verstandig om als eerst de hulp van een accountant in te schakelen. Dat is een goede eerste stap, omdat er zo samen beter gekeken kan worden naar de mogelijkheden en de zaken die komen kijken bij een bedrijfsovername. Een goede accountant weet dat er in deze fase al een overnameadviseur moet worden ingeschakeld, zodat de zoektocht naar een geschikte koper kan beginnen. Om de belangen van zowel de verkopende partij als de koper te beschermen en om ervoor te zorgen dat het proces juridisch gezien correct wordt uitgevoerd, is het inschakelen van een of meerdere juristen een must. Denk aan de onderstaande juridische functies die betrokken kunnen zijn en die jij als jurist dus uit zou kunnen voeren bij een bedrijfsovername:

  • Bedrijfsjurist: een bedrijfsjurist kan helpen bij het opstellen en beoordelen van documentatie, het herkennen van juridische risico’s en het adviseren van het management bij het maken van beslissingen met betrekking tot de juridische aspecten van de transactie.
  • Transactieadvocaat of een overnamejurist: welke functie ook onmisbaar is bij een bedrijfsovername is de functie van een transactieadvocaat of een overnamejurist. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van bedrijfsovernames en fusies en hebben expertise in het opstellen van overeenkomsten voor overnames, het herkennen van juridische risico’s en het adviseren bij de juridische aspecten van een dergelijke overname.
  • Fiscaal juristen: een fiscaal jurist is betrokken bij de overname om mogelijke fiscale risico’s en implicaties te beoordelen. Zij geven advies over diverse fiscale aspecten van de overname, bijvoorbeeld over belastingen, btw en andere belangrijke financiële aspecten.
  • Intellectueel eigendomsjurist: wat ook goed is om te weten, is dat als het verkochte bedrijf intellectuele eigendomsrechten bezit, zoals octrooien en auteursrechten, het handig is om een intellectueel eigendomsjurist in te schakelen die kan helpen bij het opstellen van licentieovereenkomsten en andere juridische documenten die te maken hebben met het intellectuele eigendom.

Juridische ondersteuning bij verkoop van een bedrijf

Bij het verkopen van een bedrijf in Nederland zijn er verschillende juridische documenten die betrokken zijn bij het proces. De overnameovereenkomst is een van de eerste documenten waar de verkopende partij mee te maken krijgt. Hierin staan alle voorwaarden van de verkoop, zoals de verkoopprijs, de betalingsvoorwaarden, de garanties en vrijwaringen en andere details die belangrijk zijn. Daarnaast moet je weten dat de koper waarschijnlijk een grondig onderzoek wil uitvoeren naar het bedrijf dat verkocht wordt om zo te weten wat er precies gekocht gaat worden. Dit proces staat ook wel bekend als due diligence.

Hierbij wordt allerlei relevante informatie geanalyseerd, waaronder juridische documenten, intellectuele eigendomsrechten, contracten, financiële gegevens et cetera. Voor de verkopende partij is het belangrijk om deze documenten klaar te hebben. Naast dit grondige onderzoek moet de verkoper voldoen aan alle toepasselijke wet- en regelgeving. Los eventuele juridische kwesties op voordat de verkoop plaatsvindt. Ook daar kun je als juridische professional een ondernemer verder meehelpen. Het is voor dergelijke ondernemers dus essentieel om de juiste juridische ondersteuning te hebben naast de standaard stappen die genomen moeten worden bij een bedrijfsovername om er zo voor te zorgen dat de verkoop soepel en snel verloopt.

Hier moet je juridisch gezien op letten bij de verkoop van je bedrijf

Nu je meer weet over welke juridische hulp een ondernemer in moet schakelen bij de verkoop van een bedrijf, is er nog een aantal andere tips en tricks dat juridisch gezien te maken heeft met een bedrijfsverkoop en waar een ondernemer je als juridische professional voor in kan schakelen:

  • Een ondernemer moet ervoor zorgen dat de onderneming ruim op tijd klaar voor de verkoop is. Om dit proces te versnellen kan hij of zij extra (juridische) hulp inschakelen. Dat is sowieso handig, omdat het soms zomaar kan zijn dat de verkoop toch een stuk sneller gaat dan verwacht.
  • Schakel altijd een juridisch professional in bij een bedrijfsverkoop. Het maakt niet uit of het om een kleine of grote overname gaat.
  • Tot slot is het goed dat ondernemers, zowel de verkopende als kopende partij, op de hoogte zijn van de geheimhoudingsplicht rondom een (ver)koop om zo eventuele concurrentie geen kans te geven. Ook daar kun je als jurist een ondernemer goed bij helpen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven