Justitie 113.000 euro kwijt aan proceskosten Demmink

Delen:

Demmink-portretHet ministerie van Veiligheid en Justitie heeft in 2013 en 2014 in totaal bijna 113.000 euro betaald aan proceskosten van oud-topambtenaar Joris Demmink. Dit antwoordde Minister Opstelten woensdag op Kamervragen van Groep Bontes/Van Klaveren.

In 2013 en 2014 vergoedde het ministerie van Veiligheid en Justitie ruim 64.000 euro in strafzaken en bijna 49.000 euro aan bijstand in civiele procedures. Ook werd ruim 6.500 euro vergoed die Demmink moest betalen in een procedure tegen het AD. Hij eiste in deze procedure dat het AD artikelen over hem zou rectificeren, maar werd in het ongelijk gesteld.

Demmink was van 2002 tot 2012 secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij zou tijdens dienstreizen in Turkije in de jaren ’90 minderjarige jongens seksueel hebben misbruikt.

In de afgelopen jaren heeft het OM een aantal keer onderzoek gedaan naar de verdenkingen tegen Demmink. Steeds werd vanwege gebrek aan bewijs afgezien van vervolging.Na een beslissing van het Hof Arnhem in een zogenaamde artikel 12-procedure begin 2014 moest het OM alsnog overgaan tot vervolging. Daarna besloot minister Opstelten om niet langer de advocaatkosten tegen Demmink te betalen, voor zover het strafzaken betrof.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven