‘Weinig kans voor Van der Steur in advocatuur’

Delen:

Mocht de gisteren afgetreden minister Ard van der Steur weer advocaat willen worden op een bestaand kantoor, dan zal dat niet gemakkelijk zijn, verwacht oud-hoogleraar advocatuur Floris Bannier. “Ik denk niet dat zijn reputatie als politicus voor hem een aanbeveling zal zijn,” zegt Bannier. Maar Van der Steurs voormalige compagnon Sander Oorthuys is optimistischer:  “Hij was een uitstekend advocaat.”

Floris Bannier zegt dat een advocaat primair een goede jurist moet zijn, die de advocatenskills beheerst. “En hij moet iets toevoegen aan het geheel,” meent Bannier. “Van der Steur is twee jaar minister geweest, en hij heeft nou niet dingen gedaan waarvan je denkt: die vent moeten we hebben. De Volkskrant noemde hem vandaag een brekebeen, dus dat is geen aanbeveling.” Bannier was bij NautaDutilh een collega-advocaat van Van der Steur. “Maar ik ken hem verder niet, want ik zat in Amsterdam en hij in Rotterdam.”

Frits Korthals Altes

Van der Steurs voorgangers Frits Korthals Altes en Benk Korthals (beiden ook VVD) keerden na een ministerschap op Justitie wel terug in de advocatuur. “Maar ja, die hadden een goede reputatie. Die brachten wel wat mee.”

In een interview in het Advocatenblad dat voor zijn aftreden werd afgenomen zei Van der Steur over een mogelijke terugkeer naar de advocatuur: “Ik sluit niets uit. Een bijzondere aantrekkingskracht van de advocatuur is de diversiteit van het werk. Het gaat altijd ergens over, het is altijd interessant.”

Legaltree

Sander Oorthuys stond samen met Van der Steur aan de basis van de franchise-organisatie voor advocaten Legaltree. “De vraag of Van der Steur weer advocaat wordt is op dit moment niet opportuun,” meent Oorthuys. “Hij moet eerst rust nemen en nadenken over wat ie wil. Daarna gelden dezelfde eisen als voor iedereen, en ik kan geen dingen bedenken waardoor hij geen advocaat zou kunnen worden. Hij was een uitstekend advocaat, en zijn cliënten waren dol op hem.”

Sinds zijn ministerschap is Van der Steur geen advocaat meer. Hij heeft nog wel een aandeel in de service-organisatie van Legaltree.

Extra punten

Wie langer dan een jaar geen advocaat is geweest, moet opnieuw beëdigd worden. Daarvoor moet de advocaat in het eerste jaar na herinschrijving naast de twintig verplichte jaarlijkse opleidingspunten aanvullend twintig extra punten te halen. De Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) kan daarvoor echter vrijstelling verlenen als de aanvrager kan aantonen dat hij voldoet aan de eisen van professionele kennis op het rechtsgebied waarop hij werkzaam is of wil zijn. “Mogelijk komt Van der Steur in aanmerking voor vrijstelling, gezien de inhoud van zijn functie als oud-Minister van Veiligheid en Justitie,” zegt een woordvoerster van de NOvA.

Algemeen deken Bart van Tongeren van de NOvA heeft met gemengde gevoelens kennisgenomen van het aftreden van Van der Steur. “Hij was een minister die echt belang hechtte aan de opvatting van de NOvA. Onder zijn ministerschap is de relatie tussen de NOvA en de ambtelijke staf van Veiligheid en Justitie verbeterd. Daarin heeft hij zich onderscheiden.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven