Knallend het jaar uit? Ik dacht het niet!

De Nederlander in loondienst met een vast contract bespaart dit jaar meer geld dan ooit. Geen horeca, geen vakantie, geen groots kerstdiner en nu ook geen vuurwerk. Is het vuurwerkverbod eigenlijk wel noodzakelijk? En, wat zijn de consequenties als je besluit dit verbod te negeren?

Delen:

Foto: Pexels

Al sinds jaar en dag staat het afsteken van vuurwerk door niet-professionals ter discussie. Het is immers gevaarlijk, en er zijn ieder jaar ook nog incidenten met hulpverleners en (veelal dronken) vuurwerkliefhebbers. Daarnaast is vuurwerk niet goed voor het milieu, en het bezorgt onze huisdieren flink wat stress.

De reden waarom er dit jaar een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling geldt, is omdat “de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers door corona heel hoog is.” Uit het onderzoek van afgelopen jaarwisseling van kenniscentrum VeiligheidNL en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) blijkt dat het aantal vuurwerkslachtoffers in zes jaar tijd is gehalveerd. Er hadden zich toen 385 slachtoffers bij de spoedeisendehulpafdeling (SEH-afdeling) van een ziekenhuis gemeld. Brandwonden en oogletsels kwamen het meeste voor. Ook hadden zich toen 242 mensen bij een SEH-afdeling gemeld met een alcoholvergiftiging. De cijfers zijn afkomstig van 64 ziekenhuizen verspreid over Nederland. Dus dat is gemiddeld per ziekenhuis 9,79 personen op de SEH-afdeling (dus zonder de huisartsenpost meegerekend). In 2019 is de SEH-afdeling in totaal ongeveer 659.000 keer bezocht. Zonder hieruit harde conclusies te trekken, vraag ik mij persoonlijk af of het argument (wat je ook persoonlijk van vuurwerk vindt) dat de druk op de ziekenhuizen te hoog is doorslaggevend is geweest.

De reden dat ik dit artikel schrijf, is mede door Diederik Gommers. Hij reageerde in de talkshow BEAU op het vuurwerkverbod en gaf aan dat er op de intensive care (meestal) geen vuurwerkslachtoffers liggen. Gommers zei verder premier Rutte wel te begrijpen omdat we geen feestje moeten vieren, maar zei verder wel: “Ik ben het er toch niet helemaal mee eens dat we de corona nu gebruiken om het vuurwerk af te schaffen.” Ik vond dit persoonlijk opmerkelijk. Het vuurwerkverbod lijkt aldus ook grotendeels een politieke keuze.

Wat als je tóch vuurwerk afsteekt?

Er zijn verschillende mogelijkheden. In ieder geval zal je een aantekening krijgen op je justitiële documentatie (strafblad). De boete hangt af van de situatie. Als je in het bezit bent van consumentenvuurwerk op straat of in de auto dan zal de boete minimaal 100 euro bedragen. Als je consumentenvuurwerk afsteekt dan ten minste 250 euro, en als je in het bezit bent illegaal vuurwerk of je steekt dit af dan zal de boete ten minste 400 euro bedragen. Je bent helemaal de sjaak als je besluit naar het buitenland te reizen en vuurwerk mee te nemen want dan kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen. Overigens kun je al gekocht vuurwerk wel gratis inleveren bij sommige gemeentes.

Of je vuurwerk nou leuk vindt of niet, steek het in ieder geval niet af dit jaar. Persoonlijk hoop ik op een mooie vuurwerkshow volgend jaar. Overigens hoop ik sowieso dat we volgend jaar alles even dunnetjes over kunnen doen.

Fijne jaarwisseling allemaal!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven