De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft aan verschillende politieke partijen gevraagd in hun verkiezingsprogramma’s aandacht te besteden aan de positie van bedreigde notarissen. Zij zouden anoniem ongebruikelijke transacties moeten kunnen melden.
De KNB is bezig de politiek te voorzien van allerlei ‘suggesties’, die zij kunnen meenemen in hun verkiezingsprogramma. Deze zijn verzameld door de ‘issuegroep’ Tweede Kamerverkiezingen 2021. Het gaat om voorstellen op het gebied van familierecht, de woningmarkt, fiscaliteit en ondernemingsrecht. Ze moeten de bestaande wet- en regelgeving beter laten aansluiten bij de notariële praktijk.
Bedreigde notaris
Niet alleen advocaten, rechters en officieren van justitie worden bedreigd, ook notarissen, schrijft de KNB. De naam van een notaris die een melding doet van een ongebruikelijke transactie, komt in het strafdossier en is dan door derden raadpleegbaar. De KNB wil graag met het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoeken of een systeem kan worden ingericht waarbij meldingen vanuit het notariaat niet meer door individuele notarissen maar door de beroepsorganisatie (KNB) worden gedaan. Meldingen door notarissen van ongebruikelijke transacties zouden dus anoniem moeten kunnen geschieden.
Huwelijksgoederenregister
Een van de andere voorstellen is onderbrengen van het huwelijksgoederenregister bij het notariaat. Dat zorgt voor een flinke kostenreductie voor de consument, aldus de KNB. De KNB is hierover al geruime tijd in gesprek met de rechtspraak, waar het huwelijksgoederenregister nu is ondergebracht. Het inschrijven van huwelijkse voorwaarden in dat register kost 195 euro, wat volgens de KNB een ‘onnodig hoge drempel’ opwerpt om deze voorwaarden te maken. Wordt dit register ondergebracht bij het notariaat, dan kunnen de kosten dalen tot 50 euro én zijn ze beter te raadplegen.
Belastingvrije schenking
De KNB ziet daarnaast graag een verruiming van de mogelijkheden voor een belastingvrije schenking aan een student, zodat er geen studieschuld ontstaat. Die geeft problemen bij het aangaan van een hypotheek en zorgt daarmee voor problemen op de woningmarkt voor starters. Verder stelt de KNB voor dat er een onderzoek moet komen naar een erfrechtovereenkomst naar Belgisch model (zal leiden tot minder conflicten) en dat er een nationaal coördinator aanpak criminaliteit moet worden ingesteld.