Kopschoppers in Mallorca – Uitlevering naar Spanje of Nederlandse strafzaak?

Wat een leuke vakantie met vrienden zou moeten worden eindigt voor de 27-jarige Carlo Heuvelman in een nachtmerrie. Hij wordt door toedoen van een groep jongeren bewusteloos geslagen en overlijdt vervolgens aan zijn hersenletsel. De vraag die de gemoederen bezighoudt: moeten de verdachten over worden geleverd aan Spanje of blijven ze hier in Nederland?

Delen:

beeld: Depositphotos

De zaak rondom de zware mishandeling op Mallorca – met het overlijden van de 27-jarige Carlo tot gevolg – door een groep jongeren tussen de 18 en 20 jaar oud uit het Gooi houdt het land al meerdere dagen bezig. Nu de verdachten na de vermeende mishandeling gelijk zijn gevlucht is het de vraag of de zaak op Spaanse of Nederlandse bodem zal worden gevoerd. Spanje wil de jongeren het liefst zelf voor de rechter slepen, de jongeren zelf willen het liefste op Nederlandse bodem worden berecht. Wie trekt uiteindelijk aan het langste eind?

Hoge straffen in Spanje

Spanje kampt al een lange tijd met rellende jongeren in de bekende uitgaansgebieden. Mallorca, Lloret de Mar en Blanes staan bekend om het feit dat er nog wel eens een vechtpartij plaatsvindt. Het is dan ook geen verrassing dat Spanje de zaak zelf af wilt doen om een voorbeeld te stellen. Spanje staat dan ook bekend om het feit dat zij flinke celstraffen opleggen voor soortgelijke strafzaken. Voor een zware mishandeling met dood tot gevolg in 20117 werden twee daders ieder tot vijftien jaar cel veroordeeld wegens moord. Zulke straffen zijn ondanks de jonge leeftijd van de betrokkene niet ondenkbaar voor een zaak met deze maatschappelijke impact.

Voorkomen van uitlevering

De advocaten van de jongeren stellen dat er geen reden is om de zaak in Spanje te berechten. Zij doen dan ook een beroep op Minister Grapperhaus om in gesprek te gaan met de Spaanse justitie. Hoewel de advocaten van de verdachten wellicht gelijk hebben in het feit dat de zaak ook in Nederland zou kunnen worden afgedaan is de kans groot dat de zaak aan het einde van de rit toch voor de Spaanse rechter terecht zal komen. Gezien het feit dat Nederland middels de Overleveringswet gebonden is aan overlevering van de verdachten zal Spanje de zaak zelf af kunnen doen als ze dit willen. Een beroep op de weigeringsgrond uit art. 6 van de Overleveringswet zal in dit geval geen grondslag kennen nu Spanje geen doodstraf kent voor moord.

In dit licht zal een aanvraag op artikel 3 van de  Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen ook weinig kans van slagen hebben, hiervoor is namelijk ook instemming van Spanje vereist. Dit houdt in dat de jongeren een flinke straf kunnen verwachten als de zaak voorkomt en dat zij deze naar alle waarschijnlijkheid toch echt in Spanje uit zullen moeten zitten. Nu de jongeren tijdens de daad gefilmd zijn door een politiecamera zal het voor de Spaanse rechercheurs geen hels karwei zijn om te zien wie van de jongeren de genadeklappen heeft toegebracht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven