‘Korte detenties zijn zelden effectief, maar leiden wel tot detentieschade’

Als het aan de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) ligt, worden er minder kortdurende detenties opgelegd en meer ‘betekenisvolle sancties’. Die aanbeveling staat in een advies dat de RSJ op eigen initiatief heeft uitgebracht en aangeboden aan minister Dekker.

Delen:

‘Korte detenties zijn zelden effectief maar leiden wel tot detentieschade’ - Mr. online
Beeld: Depositphotos

Bijna driekwart van alle detenties duurt korter dan drie maanden. Dat is niet alleen de korte gevangenisstraf, maar ook de voorlopige hechtenis en vervangende hechtenis. De RSJ pleit ervoor het aantal korte detenties terug te dringen. De samenleving is gebaat bij effectieve strafrechtspleging met een maatschappelijke meerwaarde, aldus de RSJ in het advies Korte detenties nader bekeken.

Detentieschade

Korte detenties zijn volgens de RSJ maar zelden effectief. De mogelijkheden voor gedragsverandering en re-integratie zijn zeer beperkt. Daar komt bij dat ook een korte detentie tot schade kan leiden, door het (mogelijke) verlies van een baan, inkomen en huisvesting. Detentieschade kan ook ontstaan door het stigma van verblijf in een justitiële inrichting voor de justitiabele en diens omgeving. Bovendien is het recidiverisico na detentie hoog en zijn detenties duur in vergelijking met alternatieven.

Alternatieven

Om die redenen pleit de RSJ voor een andere reactie op strafbaar gedrag dan door opsluiting in een cel. De RSJ adviseert gebruik te maken van alternatieven zoals voorwaardelijke sancties met op de persoon toegesneden voorwaarden en deze uit te breiden met elektronische detentie. Daarnaast vindt de RSJ het belangrijk dat er wordt afgezien van beperkingen zoals het taakstrafverbod en dat de uitvoering van sancties verbetert. Ook adviseert de RSJ de reclassering beter te laten onderzoeken welke sanctie passend en haalbaar is. Alternatieven dragen niet alleen bij tot vergelding, maar leiden ook tot minder schade en minder recidive. Betekenisvolle alternatieven hebben daardoor een grotere maatschappelijke meerwaarde, terwijl ze minder kostbaar zijn.

Congres

Op 25 november vindt het RSJ-congres Kort maar krachtig? Over de toekomst van korte detenties plaats. Tijdens het congres komen verschillende sprekers aan het woord over thema’s als vergelding, resocialisatie en herstel in relatie tot korte detenties. Meer informatie over aanmelden en het programma vindt u hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven