Kunstenaar maakt levensgroot strafrechtboek

Delen:

Adrien Stanziani met kunstwerk
Adrien Stanziani met kunstwerk. Foto: Geert Snijders

Kunstenaar, rechtbanktekenaar en Rechtspraak-reporter Adrien Stanziani studeerde onlangs af op een levensgroot harmonicaboek, waarin hij mensen uit verschillende strafrechtrollen tekende. Het twee meter brede en borst-hoge kunstwerk is de hele maand september te zien in het Paleis van Justitie in Den Bosch en gaat daarna naar het Rotterdamse rechtsgebouw. Stanziani hoopt dat het daarna “op reis gaat” naar andere rechtscolleges in het hele land.

Stanziani (1992) werkt sinds twee jaar als rechtbanktekenaar onder meer voor het Eindhovens Dagblad en sinds een jaar ook als reporter voor de Rechtspraak. Al langere tijd was hij gefascineerd door wat er gebeurt in de rechtszaal. Daarom besloot hij voor zijn afstudeerproject aan de kunstacademie AKV|St. Joost in Den Bosch een overzicht te maken van alle bij het strafrecht betrokken beroepen. Om alle beroepen goed in beeld te kunnen brengen, koos hij voor een leporello (harmonicaboek), een in de grafische wereld gebruikte term, die oorspronkelijk uit de opera komt.

Zigzag

In zijn in meerdere lagen zigzag gevouwen panorama-tekening tekende hij tien hoofdrolspelers bij een strafrechtzaak die hij in de afgelopen jaren in verschillende rechtscolleges aan het werk zag, onder wie een rechter, advocaat, griffier en parketpolitie. Bezoekers en medewerkers die het kunstwerk zagen, reageerden enthousiast, aldus Stanziani. “Vaak herkenden ze iemand op de tekening.”

Urban

Stanziani, zoon van Italiaans-Spaanse en Nederlandse ouders, groeide op met verschillende culturen en werd al op jonge leeftijd beïnvloed door de beeldende kunst die in zijn familie werd gemaakt. Nog voordat hij een potlood mocht vasthouden van zijn moeder, tekende hij thuis met zijn vingers Kuifje in het tapijt. Op zijn zesde verhuisde hij van Zwitserland naar Brabant, waar hij als tiener kennismaakte met de urban cultuur en in aanraking kwam met graffiti, cartoons en podiumkunsten. Schatplichtig is hij aan de in 2017 overleden Chris Roodbeen, de tekenaar die ongeveer vijftig jaar rechtspraak vereeuwigde, zo zei Stanziani onlangs in NRC.

Snuffelperiode

De afgelopen jaren ziet hij als een “snuffelperiode”, maar nu, met zowel een diploma grafische vormgeving van het SintLucas in Eindhoven als diploma van de kunstacademie op zak met specialisatie illustratie, vindt hij dat hij zich professioneel mag noemen. Met veel plezier gaat hij verder als kunstenaar, illustrator en (Rechtspraak)reporter. Hij woonde al tal van aangrijpende zaken bij, zoals een zitting van het Holleeder-proces en de zaak rond de moord op Nicole van der Hurk in Noord-Brabant. “Het is toch altijd een hele klus om objectief te blijven.” Het gaat hem, zo zei hij in NRC, om “het menselijke aspect”. Indrukwekkend vond hij ook een zitting over de rellen tijdens de Sinterklaasintocht. De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde in die zaak begin juli veertien mannen voor openlijk geweld tegen demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet en tegen de politie. “Tijdens de zitting tekende ik niet alleen de verdachten, maar – veel groter nog – ook andere aanwezigen in de rechtszaal. Deze opmerkelijke artistieke keuzes zorgden voor zowel enthousiasme als discussie, vooral op Instagram. “Het is een spannend onderwerp.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven