Laura Peters (Radboud) over een zeldzame passie

Laura Peters studeerde in 2005 af en nu, 17 jaar later, is zij universitair docent en gaat zij onderzoek verrichten naar de Italiaanse bestrijding van maffiacriminaliteit. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Laura Peters 'toen'

Laura Peters (40) studeerde van 1999 – 2005 aan de Radboud Universiteit Nijmegen en studeerde af in het Nederlands recht (specialisatie strafrecht en strafrechtsvergelijking, cum laude). Nu werkt zij als universitair docent bij de Vakgroep Strafrecht & Criminologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik heb heel veel heel goede herinneringen. Zo bewaar ik in het algemeen fantastische herinneringen aan het bijwonen van de colleges met mijn vriend(inn)en. In mijn studententijd zijn vriendschappen voor het leven ontstaan. De colleges rechtsgeschiedenis van prof. Corjo Janssen vond ik daarbij vaak hilarisch en tegelijkertijd ontzettend leerzaam. Maar evenzo goede herinneringen bewaar ik aan mijn Erasmustijd in Rome en de Sommerhochschule die ik deed in Wenen. Een studie moet inhoudelijk goed en interessant zijn, maar ik realiseer me dat het toch vooral de sociale momenten zijn die mijn studietijd uiteindelijk zo bijzonder en waardevol hebben gemaakt.

Mijn slechtste herinnering is het moment dat ik een black-out kreeg bij het tweedejaars tentamen Materieel Strafrecht. Een van mijn beste vriendinnen en studiemaatje was kort daarvoor onverwachts overleden. Ik kon me niet goed concentreren en raakte helemaal verstrikt in de vragen. Ik haalde het wel, maar ik herinner me nu nog de paniek die ik tijdens dat tentamen voelde. Het heeft me echter niet weerhouden het strafrecht in te gaan en later een boek over materieel strafrecht te schrijven.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Mijn meest favoriete vak was Comparative Criminal Law and Procedure. Daarin kwam voor mij alles samen: straf(proces)recht, vreemde talen en culturen. Ik volgde het vak met veel buitenlandse studenten; de uitwisseling van (juridische) culturele eigenaardigheden vond ik fantastisch en dat ging door buiten de collegezaal. Mijn minst favoriete vak was Rechtseconomie en Balanslezen. Ik kan niet goed rekenen. Ik wist op het tentamen de balans alleen kloppend te krijgen door gewoon de meeste informatie uit de casus weg te laten.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Prof. mr. Peter Tak, die destijds het vak Comparative Criminal Law and Procedure gaf, maar eigenlijk ook het gehele strafrechtteam van toen. Met prof. Tak bleek ik dezelfde, nogal zeldzame passie voor de strafrechtsvergelijking te delen. Wat ik leuk vond aan het team strafrecht was dat zij eigenlijk allemaal bijzonder toegankelijk en vlot waren. Vooral mr. Ybo Buruma, prof. mr Sackers, mr. Lieske van Wifferen en mr. Bregje Pieters waren in staat de stof ongelofelijk boeiend en helder uit te leggen. Ik ging met heel veel plezier naar hun colleges.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik zou Mediterrane Studies ernaast hebben gedaan. Ik ontdekte die mogelijkheid te laat. Die studierichting bestaat nu niet meer. 

Laura Peters ‘nu’

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Blijf altijd luisteren naar je hart, en bij jezelf afpellen waar in de kern jouw passie ligt. Wat vind jij belangrijk als jurist en als mens? Waaraan wil jij een bijdrage leveren, en wat maakt je warm van binnen? Als je dat steeds blijft volgen en vertrouwen hebt in wat je kunt, dan komen er vanzelf mooie dingen op je pad.

 

Laura Peters is deze week ook Mr. van de week. Lees het interview hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven