Lawyerbot DPA Lynn beoordeelt razendsnel AVG-overeenkomsten

Op de derde verjaardag van de Algemene verordening gegevensbescherming, 25 mei, wordt DPA Lynn geïntroduceerd. De AI-lawyerbot beoordeelt verwerkersovereenkomsten.

Delen:

Depositphotos_136909874_s-2019-b348a99b
beeld: Depositphotos

DPA Lynn is snel: verwerkersovereenkomsten van twee tot zes pagina’s kan ze in één minuut en twintig seconden beoordelen, vertelt Arnoud Engelfriet, mededirecteur van adviesbureau ICTRecht en een van de ontwerpers van de lawyerbot. “Zo snel lukt het mensen niet. Lynn is een tool die het leven van bijvoorbeeld bedrijfsjuristen en FG’s (functionaris gegevensbescherming, red.) makkelijker maakt door zo’n overeenkomst op een aantal essentiële zaken te controleren.”

Gratis basisdienst

Sinds de inwerkingtreding van de AVG op 25 mei 2018 moeten bedrijven en organisaties die persoonsgegevens laten verwerken een verwerkersovereenkomst opstellen. Die overeenkomsten moeten aan een aantal eisen voldoen.
DPA Lynn bekijkt of dat het geval is. Wie een document uploadt weet binnen de kortste keren of de overeenkomst kan worden getekend en krijgt desgevraagd suggesties voor aanpassingen. DPA Lynn signaleert daarnaast op welke plekken de jurist zelf nog een extra controle moet uitvoeren en geeft groen licht als het document overeenkomt met de wet- en regelgeving en de criteria die het bedrijf hanteert. Deze criteria kan men toevoegen als men de premium versie van Lynn gebruikt; er is ook een gratis basisdienst.

Steeds slimmer

DPA Lynn is ontstaan doordat Engelfriet en collega’s merkten dat de controle van verwerkersovereenkomsten een tijdrovende en foutgevoelige klus is voor organisaties. Samen met legal innovation consultant Jeroen Zweers ontwierp hij DPA Lynn. Sinds begin 2021 hebben ze DPA Lynn met verwerkersovereenkomsten gevoed; inmiddels hebben ze een accuratesse gerealiseerd van 91 procent, met een beoordelingstijd van een minuut en twintig seconden. Meer dan tachtig procent van de door de lawyerbot beoordeelde documenten wordt door klanten geaccepteerd met hooguit een minimale aanpassing. Engelfriet: “En doordat er constant nieuwe verwerkersovereenkomsten worden toegevoegd aan DPA Lynn, wordt de robot steeds slimmer.”

Lynn wordt op de markt gebracht door het bedrijf Lynn Legal, dat voortkomt uit JuriBlox, een cloudplatform voor legaltechtoepassingen. Het platform heeft als missie om organisaties de mogelijkheid te bieden om juridische processen snel en eenvoudig efficiënter in te richten. Eerder introduceerde het bedrijf NDALynn, een lawyerbot die geheimhoudingsovereenkomsten controleert.

Geen bedreiging

Engelfriet is blij dat DPA Lynn nu daadwerkelijk aan de slag gaat. “De grootste uitdaging is om te laten zien dat Lynn juristen niet overbodig maakt, maar dat ze helpt. Mensen moeten dit soort legaltechtoepassingen niet als bedreiging zien, maar juist als een teamgenoot die werk uit handen neemt. Het bespaart juristen een hoop tijd als ze het beoordelen van een stapel standaardovereenkomsten aan een lawyerbot kunnen overlaten, tijd die ze voor uitdagender zaken kunnen gebruiken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven