Leerstoel Data Science in Rechtspraak opgericht

Delen:

Foto: Tilburg University

Floris Bex is door Tilburg University per 1 juli benoemd tot bijzonder hoogleraar Data Science in de Rechtspraak. Hij is de eerste die deze nieuwe leerstoel bekleedt.

Bex (38) is verbonden aan TILT, het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society van Tilburg Law School, en gaat onderzoeken wat de toegevoegde waarde van data science en kunstmatige intelligentie is voor het recht en de rechtspraak. Hij gaat zich bezighouden met de vraag hoe kunstmatige intelligentie en het recht dichter bij elkaar kunnen worden gebracht. “Juristen “snappen” de techniek niet en techneuten snappen het recht niet. Ik hoop daar de verbindende factor in te zijn,” aldus Bex.

Bex zal meewerken aan tal van kleinschalige experimenten met het gebruik van Big Data in de rechtspraak. Bex: “Denk daarbij aan bulkzaken die binnenkomen bij de rechtbank: zoals Mulderzaken, gezagszaken en bewindszaken. We gaan experimenteren of we met kunstmatige intelligentie een eerste schifting kunnen maken. Kunnen we de software laten herkennen dat het om een standaardverzoek gaat? Die worden er dan uitgepikt om automatisch klaar te zetten voor beantwoording. En je kunt een antwoord dan ook al grotendeels laten klaarzetten. Op deze manier hebben rechters en juridisch medewerkers meer tijd voor andere belangrijke zaken”

De leerstoel wordt gesponsord door de rechtbank Oost-Brabant, die daarvoor subsidie ontvangt van de Raad voor de rechtspraak. Bij de rechtbank Oost-Brabant zal Bex ook experimenten met data science en kunstmatige intelligentie begeleiden en zich inzetten voor kennisoverdracht op dat terrein.

Foto: Tilburg University

Dr. Floris Bex (geb. 1979) studeerde Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen op logische argumentatiemodellen voor juridische bewijzen. Na zijn promotie werkte hij als postdoc bij het Centre for Argument Technology aan de University of Dundee (Schotland).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven