Leiden heeft niet langer de beste rechtenfaculteit, Tilburg nu op één

Jarenlang had de Universiteit Leiden de beste rechtenfaculteit van Nederland, volgens World University Rankings. In de lijst van 2022 staat Tilburg bovenaan.

Delen:

Leiden heeft niet langer de beste rechtenfaculteit, Tilburg nu op één - Mr. online
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

In 2021 stond Leiden nog op de eerste plaats (net als in drie jaar daarvoor) maar voelde toen al de hete adem van Tilburg. In 2022 zijn de posities omgedraaid. Op twee staat Maastricht, gevolgd door Leiden, de Universiteit van Amsterdam, Utrecht, Groningen, de Vrije Universiteit, Rotterdam en als hekkensluiter Nijmegen.

De samenstellers van de rankings keken naar de onderwijsomgeving (student-docent ratio, percentage gepromoveerde docenten), onderzoek (omvang en reputatie), citaties, en in mindere mate hoe internationaal een universiteit is (medewerkers en studenten) en hoe kennis wordt overgedragen naar bijvoorbeeld het bedrijfsleven.

De dominantie die de VS en VK lange tijd hadden, is wat aan het afnemen, constateren de onderzoekers. Nu staan ook rechtenfaculteiten uit Australië, Singapore en België in de top-tien. De Katholieke Universiteit Leuven stijgt van positie 25 naar 10 nu.

De onderzoekers legden wereldwijd 232 rechtenfaculteiten aan de lat. De beste is het Amerikaanse Stanford, op de voet gevolgd door het Britse Cambridge en Oxford. Harvard, dat afgelopen jaar nog op nummer 1 stond, is gezakt naar een zevende plek. De beste Nederlandse faculteiten doen het mondiaal ook goed. De Tilburgse juridische faculteit staat wereldwijd op de 20ste plaats (gedeeld met King’s College in Londen), Maastricht op plaats 23 en Leiden op 27.

Klik hier voor de complete lijst.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven