Letselschade: wat is het en wat kun je verwachten van een schadeclaim?

Delen:

Letselschade kan een enorme impact hebben op het leven. De gevolgen kunnen lichamelijk zijn, maar ook geestelijk. Mogelijk heb je, als gevolg van de letselschade, recht op  een schadevergoeding. Dit kan het geval zijn bij een aanrijding, een bedrijfsongeval of schade die je opliep tijdens het gebruik van een product of een dienst. Om zeker te weten of je hier echt op hebt, en in dat geval hoeveel, is het raadzaam om bij Drost Letselschade een jurist in te schakelen. Wat houdt letselschade in, wat kun je bij een schadeclaim verwachten en welke rol speelt een letselschade jurist? Het zal hier uitgelegd worden. 

Verschillende soorten schade 

Er zijn verschillende vormen van letselschade. Ten eerste kun je spreken van fysiek of psychisch letsel. Fysieke letsels kunnen zichtbaar zijn, zoals breuken of verwondingen, maar ook minder zichtbaar, zoals bij RSI-klachten of een whiplash. Daarnaast kan een letsel psychisch of geestelijk van aard zijn. Er wordt daarom wel gesproken van materiële en immateriële letselschade. Immateriële schade is de schade aan eigendommen, maar ook de onkosten of misgelopen inkomsten als gevolg van de schade. Immateriële schade is de emotionele en psychische schade, zoals de gevolgen van de ervaring op het welzijn en het dagelijks functioneren. Zo kun je stress of slapeloosheid hebben naar aanleiding van het gebeurde. De vergoeding voor deze immateriële schade heet smartengeld. Omdat immateriële schade niet zichtbaar aantoonbaar is, is het vaststellen van de hoogte van het smartengeld een lastig proces. Een letselschade jurist kan je hier echter in bijstaan. 

Hoogte smartengeld bepalen 

Om de hoogte van het smartengeld toch op een objectieve manier te kunnen bepalen, is er een Smartengids. Daarin staan eerdere uitspraken van rechters, en het bedrag dat toegekend is. Aan de hand van deze jurisprudentie kan je zaak vergeleken worden met soortgelijke zaken, en op basis daarvan een beslissing worden genomen. Desalniettemin is het bepalen van het bedrag een complex vraagstuk, omdat het letsel en de impact ervan per persoon verschillend is. Na het ongeval of voorval is het daarom van belang zo spoedig mogelijk juridische hulp in te schakelen. Zelfs als het niet tot een procedure komt, is het fijn om een expert te hebben die weet hoe de schadevergoeding het beste geregeld kan worden. 

Een letselschade expert of advocaat 

Een expert zal in de eerste plaats beoordelen of je, gezien de situatie, inderdaad in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Vervolgens zal de tegenpartij aansprakelijk gesteld worden. Daarbij zal de expert de communicatie met de verzekeraar van de tegenpartij op zich nemen. Er zal overlegd worden over een rechtvaardige vergoeding, waarbij zowel de materiële als de immateriële schade in acht zal worden genomen. Komt de zaak voor de rechter, dan is het nodig om een advocaat in te schakelen. Aan een procedure kunnen echter hoge kosten verbonden zijn. Daarom zal altijd geprobeerd worden om de schadeclaim buiten de rechtszaal te regelen. 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven