Lucas Brand (Kennedy van der Laan): het spel van betogen is erg interessant

Delen:

Student-stagiair van de week is Lucas Brand. Lucas mocht mee naar een aantal zittingen van zaken waaraan hij had bijgedragen. “Het meest opvallende aan de zittingen vond ik dat de feiten van het geschil door beide partijen zo anders ingekleurd kunnen worden.”

Lucas Brand is arts en heeft daarnaast onlangs zijn master Privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Binnen Kennedy van der Laan liep hij stage op de afdelingen Verzekeringen & Aansprakelijkheid en Corporate/M&A.

Waarom heb je voor Kennedy van der Laan gekozen?
Van vrienden en voormalige cliënten hoorde ik goede verhalen over Kennedy van der Laan. Zij spraken over een vriendelijk, maatschappelijk betrokken kantoor dat niet om de zaken heen draait. Bovendien heeft Kennedy van der Laan door de omvang van het kantoor veel kennis in huis wat mijns inziens de ideale leeromgeving is voor een beginnend advocaat.

Ook speelde mee dat ik Eberhard van der Laan als voormalige burgemeester van Amsterdam zeer waardeerde en benieuwd was of ik zijn persoon en maatschappelijk betrokken instelling zou herkennen in het kantoor dat hij mede heeft opgericht.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
De stage bij Kennedy van der Laan was mijn eerste stage bij een advocatenkantoor. Voor de opleiding Geneeskunde liep ik drie jaar lang binnen het ziekenhuiswezen op verscheidene afdelingen co-schappen, en als keuzevak een stage op de juridische afdeling van het AMC. Enige ervaring met de juridische praktijk had ik dus wel maar desalniettemin was ik benieuwd naar wat me te wachten stond en hoopte ik de advocatenpraktijk van binnenuit te leren kennen. Dat is gelukt, de praktijk van de advocatuur is mij erg goed bevallen.

Hoe verliep de sollicitatieprocedure?
De sollicitatieprocedure verliep vlot. Na een motivatiebrief en curriculum vitae te hebben opgestuurd werd ik uitgenodigd voor een gesprek op kantoor. Het gesprek begon informeel wat mij als sollicitant hielp me op mijn gemak te voelen. Ik herinner mij een prettig gesprek met veel inhoudelijke vragen. De uitslag volgde een week later.

Wat vergeet je nooit meer van je stage?
Naast dat de prettige sfeer op kantoor zal het procederen mij bijblijven. Ik ben mee geweest naar een aantal zittingen van zaken waar ik aan had bijgedragen. Het meest opvallende aan de zittingen vond ik dat de feiten van het geschil door beide partijen zo anders ingekleurd kunnen worden. Het is een spel van het construeren van je eigen feitencomplex en het anticiperen op het feitencomplex van de wederpartij. Welke gedragingen neem je bijvoorbeeld mee in je betoog bij het aantonen van ‘bewuste roekeloosheid’? Dit spel vind ik erg interessant.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Het is een fijne balans tussen veel werk aannemen en continu bezig zijn, en het te veel hooi op je vork nemen. Achteraf, met de ervaring die ik nu heb, zou ik minder opdrachten hebben aangenomen, dat zou de kwaliteit van mijn werk ten goede zijn gekomen.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? Of je grootste succes?
Blunders horen bij een periode als stagiair, daarvoor loop je immers stage, al schiet me er niet zo snel een te binnen. Wat aanvoelde als mijn grootste succes was dat een memo voor een aanzienlijk deel in de eindversie van een advies werd opgenomen.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Zeker, ik denk dat het een mooi beroep is waar je veel gebruik kunt maken van je creativiteit en een kritische houding, aan beide aspecten hecht ik veel waarde.

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven