Maakt privacyschending dan toch een einde aan TikTok?

Delen:

Vorige keer schreef ik over de privacy van TikTok. Daar wil ik deze maand nog iets op ingaan nu bekend is geworden dat meerdere landen TikTok willen bannen. Ook vertelde ik dat werknemers zich negatief uitlaten over de app. Is het dan toch tijd om een punt achter de geliefde app te zetten?

Afgelopen week hebben meerdere beveiligingsexperts nogmaals de oproep gedaan aan burgers om de TikTok-app te verwijderen. Een Duitse dataprotectiewebsite heeft een volledig onderzoek gedaan naar de privacy van gebruikers en wat de app allemaal opslaat en gebruikt. Onder andere bleek uit dat onderzoek dat TikTok een browsertracker installeert die jouw internetgedrag bijhoudt. TikTok gebruikt fingerprinting-technieken om een uniek ID aan gebruikers te geven. De IP-adressen worden niet geanonimiseerd, waardoor het onlinegedrag te koppelen is aan je IP-adres. Je IP-adres geeft onder andere jouw locatie en indirect gegevens over je identiteit. Door nadere inspectie van de privacyverklaring van TikTok concludeert VPNgids dat TikTok gegevens kan overhandigen aan commerciële partijen en overheden.

Ik zou mijn kind never, nooit op TikTok laten…

‘Ik zou mijn kind never, nooit op TikTok laten’, zegt een voormalig medewerker van TikTok. Uit meerdere interviews met ex-medewerkers van TikTok blijkt dat er een enorme overbelasting heerst binnen de afdeling privacymanagement. Het privacy-management kan het niet bijhouden om al het contact te blokkeren dat op een ongepaste manier gaat tussen een volwassene en een kind. Ook vertelde deze voormalige werknemers dat zij vage richtlijnen kregen die niet goed vertaald waren uit het Chinees.

Het einde

We kunnen wel stellen dat het een groot zooitje is met betrekking tot de privacy van de TikTok-app. Ook een bekende onderzoeksjournaliste en schrijfster, Maria Genova, stelt dat het niet voor niets is dat meerdere landen de app verbieden. Ik moet er zelf ook aan gaan geloven dat mijn dagelijkse portie aan TikTok-filmpjes kijken dan toch voorbij zijn, wil ik mijn privacy op het best beschermen. Op dit moment is de Autoriteit Persoonsgegevens nog bezig met het onderzoek voor Nederland, maar ik verwacht geen andere uitkomst dan de onderzoeken die al verricht zijn.

Wil je zelf ook even het onderzoek lezen? Dan heb ik hier de website voor je! https://rufposten.de/blog/2019/12/05/privacy-analysis-of-tiktoks-app-and-website/.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven