Maaltijdbezorger is werknemer, geen zzp’er

Ook in hoger beroep heeft de rechter geoordeeld in het voordeel van de maaltijdbezorgers van Deliveroo. Het maaltijdbezorgplatform ziet hen onterecht als zzp’ers in plaats van werknemers. De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) werd in eerste aanleg al in het gelijk gesteld.

Delen:

Depositphotos_254513500_S-kapotte racefietsen
beeld: Depositphotos

Volgens de vakbond moet de overeenkomst tussen Deliveroo en haar maaltijdkoeriers gezien worden als een arbeidsovereenkomst. Het bedrijf was het niet eens met de eerste uitspraak en ging in hoger beroep. Maar ook nu ziet de rechter onvoldoende aanknopingspunten om de bezorgers als zelfstandigen aan te duiden.

Weinig vrijheid

Volgens het gerechtshof zijn er meer dan genoeg redenen waarom het hier gaat om een arbeidsovereenkomst tussen een werkgever en zijn werknemer. Zo betaalt Deliveroo de maaltijdkoeriers automatisch op tweewekelijkse basis en hoeven werknemers niet zelf te factureren. Bezorgers hebben daarnaast geen invloed op de hoogte van hun loon. Dit wordt vastgesteld en gewijzigd door Deliveroo.

Hoewel het bedrijf van mening is dat er ook geen gezagsrelatie bestaat tussen de partijen, gaat de rechter hier niet in mee. Een bezorger van Deliveroo heeft weinig keuzevrijheid om te bepalen hoe diens werkzaamheden uit te voeren. Hij of zij (hierna wordt voor het gemak de hij-vorm gebruikt) zal immers proberen de maaltijden zo snel mogelijk bij de klant af te leveren, aangezien zijn loon afhankelijk is van het aantal bezorgde maaltijden. Volgens de rechter is de vrijheid die hiermee gepaard gaat geen indicatie voor een af- dan wel aanwezigheid van een arbeidsovereenkomst. Deliveroo kan namelijk via hun systeem ‘Frank’ de bezorger controleren, terwijl hij de bestelling aflevert (bijvoorbeeld tijdens de fietstocht). Volgens de rechter duidt deze manier van controleren op een gezagsrelatie.

Eenzijdig aanpassen

Tevens heeft Deliveroo al meerdere malen de contracten van de bezorgers gewijzigd. Zo is de vorm van de overeenkomst aangepast, als ook de manier waarop de werkzaamheden verricht moeten worden. Deze eenzijdige aanpassing werkt niet in het voordeel van het bedrijf, nu ook dit aantoont dat zij een zekere vorm van gezag heeft over de bezorgers en haar contracten.

Voor de maaltijdkoeriers van Deliveroo betekent de uitspraak meer zekerheid. Als zzp’er staan zij er normaliter alleen voor in het geval van ziekte of ontslag. Werknemers worden bij ziekte doorbetaald en bouwen pensioenrechten op. En als zij op vakantie willen gaan, wordt hun salaris doorbetaald naast het vakantiegeld dat zij jaarlijks ontvangen. Tevens hebben ze recht op loon dat volgens de cao is vastgesteld. Kortom: maaltijdbezorgers van Deliveroo zullen eindelijk behandeld moeten worden als volwaardige werknemers.

De gehele uitspraak kun je hier teruglezen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven