Magere maand voor notarissen ondernemingsrecht en vastgoed

In oktober hebben notarissen elf procent minder akten gepasseerd dan in oktober vorig jaar. Het betrof vooral minder overdrachtsakten en hypotheekakten. Maar over de hele linie was het dunnetjes.

Delen:

Magere maand voor notarissen in de ondernemingsrecht- en vastgoedpraktijk - Mr. online
Foto: Romain Dancre/Unsplash

In totaal passeerden notarissen in oktober 147.609 akten – bijna 18.500 minder dan vorig jaar oktober en bijna 8.000 minder dan in september. Voor het eerst in tijden is het aantal hypotheekakten afgenomen: ruim 38.000 in september, bijna 34.500 in oktober – een daling van bijna 10 procent. Ook vergeleken met oktober 2020 nam het aantal hypotheekakten af met bijna 10 procent. Notarissen verwachten dat deze daling de komende tijd doorzet. Ruim 50 procent van de notarissen kampt met een afname in het aantal nieuwe dossiers voor overdrachten en hypotheken. Acht procent van hen houdt rekening met een daling tussen de 25 en 50 procent.

Familiepraktijk

Ook in de familiepraktijk was het aantal akten de afgelopen maand minder dan in oktober 2020. Toen passeerden notarissen in deze tak bijna 52.000 akten, in oktober 2021 waren dat er bijna 48.000, ongeveer 7,5 procent minder. Dat er iets meer akten zijn gepasseerd vergeleken met september 2021 komt volledig voor rekening van het aantal levenstestamenten: plus 6 procent. Alle andere aktesoorten in de familiepraktijk namen in aantal af. Toch blijven notarissen positief over de toekomst van deze praktijk: twee derde meldt een toename van het aantal nieuwe zaken.

Ondernemingsrechtpraktijk

Ook de ondernemingsrechtpraktijk liet weinig fraais zien: het aantal akten daalde van ruim 9.500 (september) naar ongeveer 9.000 in oktober – minus ruim 5 procent. Vergeleken met oktober 2020 is de daling zelfs ruim 10 procent. Ook hier blijven notarissen positief. Een derde geeft aan dat het aantal nieuwe zaken is toegenomen, ruim 7 procent meldt een afname. Bijna één op vijf geeft aan dat het aantal nieuwe zaken is toegenomen met 10 tot 25 procent.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven