‘Making a murderer’: weinig leerzaams

Delen:

Het leek wel een bijeenkomst van de Jonge Balie afgelopen vrijdag in de Meervaart in Amsterdam. Afgezien van een verdwaalde strafrechtknar zoals advocaat Peter Plasman en natuurlijk de sprekers, die ook van zekere leeftijd waren, was het toch vooral jeugdig advocatenpubliek dat was afgekomen op het optreden van het Amerikaanse duo Buter en Strang, bekend van de veelgeprezen Netflix docu-serie ‘Making a murderer’.

Zo was er een opvallend grote opkomst van een aantal Zuidas-kantoren en was ook het merendeel van het kantoor Spong Advocaten aanwezig. Aan de reacties van afloop viel op te maken dat het initiatief van congresorganisator College 24 om beide advocaten naar Nederland te halen in goede aarde was gevallen. Of het nodig was geweest om de optredens van de heren te omlijsten met inleidingen van bijvoorbeeld strafrechtcoryfee Geert-Jan Knoops valt te betwijfelen. Eigenlijk werd het elke keer pas spannend als de lichten gedoofd werden en er fragmenten van de tv-serie werden getoond, gevolgd door life commentaar van Buter en Strang.

Griezelkabinet

En hoewel er legio opleidingspunten waren te behalen, valt te betwijfelen of er ook het nodige was opgestoken door de aanwezigen. De communis opinio bij de borrel was toch vooral dat we het in Nederland in vergelijking met de VS nog niet zo slecht getroffen hebben. ‘Making a murderer’ is toch vooral een soort griezelkabinet dat een aardige inkijkje biedt in een in extremen doorschietend Amerikaans rechtssysteem. Veel lessen konden ook de Nederlandse sprekers niet trekken. Al vond raadsheer Steven van Dissel dat hij nog steeds geen overtuigende argumenten tegen juryrechtspraak had gezien, ook niet in de serie. De Amsterdamse officier van justitie Willem Nijkerk noemde het fenomeen van de ‘opening statement’ wel iets waar we ook in Nederland wel iets mee zouden kunnen: “Het lijkt mij ook in Nederland een goede zaak als het openbaar ministerie en de verdediging beide bij de aanvang van een zaak kort hun argumentatie uiteen zetten.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven