Overstap van de week

Marieke Jansen (Willems Advocaten & Rechtsanwälte) over hippisch recht

Overstap van de week is Marieke Jansen. Jansen (50) is toegetreden tot Willems Advocaten & Rechtsanwälte in Amsterdam en Düsseldorf. Daarvoor had zij een eigen litigation kantoor waar zij een hippische praktijk voerde.

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. U had een eigen kantoor. Beviel dat niet meer?
Het eigen kantoor was ontstaan vanuit de behoefte mij fulltime bezig te houden met hippisch recht. Tien jaar geleden waren er nauwelijks hippisch advocaten en al helemaal niet in Amsterdam. Verder had ik behoefte aan een goede work-life balance waarbij voldoende tijd overbleef voor paardrijden. Mijn paard staat op een stal bij het Amsterdamse bos en paardensport is, zogezegd, een manier van leven. Op een gegeven moment was sprake van een omslagpunt. Ik wilde meer met mijn praktijk en kreeg behoefte aan een werkomgeving met sparringpartners waarmee ik samen kon acquireren.

Was het moeilijk om deze beslissing te nemen?
Helemaal niet. Vanuit mijn behoefte aan samenwerking had ik eerder gesprekken gevoerd met andere mogelijke samenwerkingspartners. Ik vind een open en eerlijke vertrouwensrelatie van groot belang. Dat vond ik bij Willems meteen terug en was voor mij doorslaggevend om met het kantoor in zee te gaan.

U bent gespecialiseerd in het hippisch recht. Wat is er zo leuk aan dit recht?
Veel zaken gaan over paarden die, al dan niet door het rijden, een verborgen gezondheidsgebrek hebben dat zich na een verkoop openbaart. De diergeneeskundige en rijtechnische aspecten die daarbij komen kijken interesseren mij. Als kind al reed ik pony. Ik vond het toen vanzelfsprekend dat ik ‘paardentemmer’ en dierenarts zou worden. Later – ook met mijn gymnasium alfa – bleek dat niet bepaald een realistische route. In het kader van mijn hippische praktijk heb ik mij nu alsnog alle veterinaire kennis over paarden eigen kunnen maken die mij interesseert. Hierbij is mijn paard, dat al wat ouder wordt en hier en daar ook veterinaire issues heeft, een dagelijkse inspiratiebron en punt van ontspanning. Het paardrijden is een fijne manier om mijn hoofd leeg te maken; de beste ideeën ontstaan nadat ik mijn paard heb afgezadeld.

Waarom heeft u voor Willems Advocaten & Rechtsanwälte gekozen?
De behoefte aan een vertrouwde werkomgeving met peer reviews en intervisie. En bovendien de unieke kans om mijn hippische praktijk op internationaal vlak uit te bouwen. Nederland fokt ’s werelds beste dressuur en -springpaarden. Met de paardensport is een jaaromzet gemoeid van 1,5 tot 2 miljard euro. Ons land is een shopping mall geworden voor ruiters die een paard willen waarmee zij kunnen scoren in wedstrijden op internationaal topniveau. Willems is een commercieel kantoor dat zich bezighoudt met grensoverschrijdende transacties en een van de oprichters is van het internationaal netwerk Alliance of Business Lawyers. Een ideaal kantoor om deze markt mee te bedienen.

Met welke argumenten hebt u Willems Advocaten & Rechtsanwälte overtuigd dat zij voor u moesten kiezen?
Mijn brede kennis en ervaring, die ik opdeed toen ik tien jaar bij NautaDutilh in de procespraktijk werkte, en het feit dat ik een van de weinigen in Nederland ben die al tien jaar bezig is in de nichepraktijk van het hippisch recht, die zich meer en meer afspeelt in een internationale setting.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures