Maud Lohuis (Nysingh) over van kamer wisselen

Student-stagiair van de week is Maud Lohuis. Maud liep stage bij Nysingh advocaten en notarissen in Zwolle. Wat ze de volgende keer anders zou doen? Sneller wat meer van kamer wisselen, “om zo meer mensen op een laagdrempelige manier te leren kennen en met ze aan de praat te raken.”

Delen:

Maud Lohuis

Maud Lohuis (23) zit in de laatste fase van haar studie, de master. Ze verwacht deze begin in de zomer van 2023 af te ronden. Ze heeft inmiddels al haar vakken van de afstudeerrichtingen strafrecht en privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond. Ze wil deze laatste periode van haar studie benutten om praktijkervaring op te doen. “Ik heb in december 2022 en januari 2023 stage gelopen bij Nysingh en ben daarbij vooral werkzaam geweest op de secties van aansprakelijkheid, verzekeringen & vervoer en arbeidsrecht. Daarnaast kreeg ik ook regelmatig vraagstukken vanuit andere secties, waardoor ik van het gehele kantoor wat heb meegekregen.”

Waarom heb je voor Nysingh advocaten en notarissen gekozen?
Ik leerde Nysingh kennen tijdens een recruitmentlunch die door de studievereniging waarvan ik lid was (Civielrechtelijke vereniging Gerhardus Diephuis in Groningen) werd georganiseerd. De mensen die daar vanuit Nysingh aanwezig waren spraken mij erg aan en de klik was er meteen. Daarbij kwam dat Nysingh qua grootte van het kantoor en type rechtsgebieden past bij mijn interesses. Voor mijn stage bij Nysingh had ik al eens op een klein kantoor stage gelopen, nu wilde ik juist kijken hoe ik een groter kantoor zou vinden.

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
Ik verwachtte deze stage veel te zien van het arbeids- en het verzekeringsrecht, aangezien ik voornamelijk op die secties meeliep. Voor de sectie arbeidsrecht heb ik voor mijn gevoel niet heel veel werk gedaan, maar dit vond ik achteraf bezien niet zo erg omdat ik al vrij snel doorhad dat het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht mij het meest aansprak. Daarnaast hoopte ik erachter te komen hoe het reilen en zeilen er op een groter kantoor op sociaal gebied aan toegaat, hoe het contact onderling is, et cetera. Daar heb ik na afloop van mijn stage een veel beter beeld van. Er wordt veel bij elkaar binnengelopen, de pauzes zijn vaak druk en gezellig en ook na werktijd zoeken collega’s elkaar op. Dit past bij hoe ik me een (wat) groter kantoor had voorgesteld.

Wat moet je zoal doen?
Ik kreeg voornamelijk vragen van advocaten die zien op een specifieke kwestie in hun zaak. Het was dan aan mij om op basis van de relevante jurisprudentie en literatuur uit te zoeken hoe de kwestie in elkaar stak en hoe daarmee moest worden omgegaan. Daarnaast kreeg ik op de sectie aansprakelijkheid en verzekeringen ook een aantal keer de opdracht om een dossier uit te zoeken en alle relevante feiten, data en omstandigheden op een rij te zetten. Op die manier kreeg ik echt een goed beeld van hoe de zaak van begin tot eind in elkaar steekt. Ook heb ik regelmatig jurisprudentieonderzoek verricht, om uit te zoeken hoe bepaalde wetsartikelen of begrippen in de praktijk door rechters uitgelegd en gehanteerd worden.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
De zittingen! Tijdens een zitting zie je pas écht wat een advocaat onderscheidt van een jurist en hoe alle informatie van beide partijen over en weer bij elkaar komt. Ook zie je dan de wederpartij. Waar je op kantoor juist vooral bezig bent met het uitzoeken van ‘jouw’ kant van het verhaal, vond ik het heel leuk om nu ook van de andere kant van de zaak wat meer mee te krijgen.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Ik heb tijdens de eerste helft van mijn stage veel op dezelfde kamer gezeten, bij mijn stagebegeleider. Ik kon goed met haar opschieten, dus dat vond ik helemaal prima. Toen haar ‘echte’ kamergenoot halverwege mijn vijfde stageweek terugkwam van zwangerschapsverlof ben ik wat gaan wisselen van kamer en kwam ik zodoende bij meer verschillende mensen terecht. Ik merkte dat ik toen snel veel meer mensen beter leerde kennen en dat op een ongedwongen, low-key manier. Achteraf zou ik denk ik al sneller wat meer van kamer hebben gewisseld, om zo meer mensen op een laagdrempelige manier te leren kennen en met ze aan de praat te raken. 

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Ik weet niet of ik echt ‘inhoudelijk’ een blunder heb gemaakt, maar wel gooide ik op de eerste dag (gelijk al tijdens het kennismakingsrondje) koffie over mezelf heen. Verder viel het qua blunders volgens mij wel mee ;). Mijn grootste succes is denk ik een jurisprudentieonderzoek dat ik voor een advocaat verzekeringsrecht heb gemaakt. Het was een vrij groot stuk waar ik een aantal dagen mee bezig ben geweest, maar dat heeft ook geloond: de advocaat was erg te spreken over het stuk en gebruikt het steeds weer voor verschillende zaken.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik zeker weten in de advocatuur wil eindigen, maar merk wel dat ik door mijn stage een beter beeld heb gekregen van het vak, daar enthousiaster over ben geworden en dat ik graag verder wil uitzoeken of dat ook echt bij mij past. Ik mag bij Nysingh blijven als werkstudent op de sectie aansprakelijkheid en verzekeringen, dus ik heb nog even de tijd om dat uit te zoeken.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven