Meer geld nodig voor verplichte begeleiding gedetineerden

Delen:

In 2011 is minimaal 1,5 mln. euro extra geld nodig voor de verplichte begeleiding van gedetineerden door de organisaties Exodus, Door, Moria en Ontmoeting. Vanaf 2012 is 3,5 mln. euro extra nodig. Komt dit extra geld er niet, dan kan dit er toe leiden dat gedetineerden die begeleiding verplicht opgelegd gekregen hebben toch niet meer geplaatst kunnen worden in een begeleidingsprogramma. Per saldo kan met extra investeringen in begeleiding overigens ook een besparing worden bereikt, omdat de begeleidingsprogramma’s in veel gevallen meer resultaat boeken en minder kosten dan detentie.

Die boodschap geven de vier begeleidingsorganisaties mee in een brief die zij aan de Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie hebben gestuurd. De Tweede Kamer buigt zich deze week over de begroting voor Veiligheid en Justitie.

De organisaties constateren dat het overheidsbeleid van de afgelopen jaren succesvol is geweest. Dit beleid van ‘doorzorg’ voor gedetineerden leidt er onder meer toe dat zij steeds vaker door rechters of door gevangenisdirecteuren verplicht, en als onderdeel van hun strafperiode, geplaatst worden in een maatschappelijk begeleidingsprogramma. Het beschikbare budget wordt nu echter het knelpunt voor het succes van dit beleid. Gerechtelijke plaatsingen kunnen dan niet altijd meer doorgang vinden. Tevens komt de uitbreiding die de organisaties plannen in gevaar, terwijl aan die uitbreiding wel behoefte is. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven