Memoires van een (ex-)coronapatiënt

Delen:

Rob van den Hoven

Na zijn skivakantie in Noord-Italië sloeg ook bij hoogleraar robot- en internetrecht Rob van den Hoven van Genderen het coronavirus toe. Naast alle vanzelfsprekende aandacht voor het aantal besmettingen en preventie mag er volgens hem ook meer stilgestaan worden bij de nazorg en re-integratie van genezen coronapatiënten.

“Ook mij is het overkomen, corona. Na deelname aan een congres in Salzburg over recht, AI en de digitale samenleving leek het een goed idee ook even de fysieke mens te activeren door een weekendje te gaan skiën. Aangezien het eten en de wijn in Oostenrijk van beduidend mindere kwaliteit zijn, viel de keuze op het niet al te ver verwijderde Süd-Tirol in Noord-Italië, waar de kookkunst nog wordt gewaardeerd en self service niet bekend is. Hoewel er nog geen coronagevallen tot de Dolomieten waren doorgedrongen, had ik er geen rekening mee gehouden dat blijkbaar ook (besmette) Lombardijnen hier graag vertoefden.

Drie dagen na thuiskomst sloeg bij mij ’s avonds ook corona toe; 40 graden koorts en knallende hoofdpijn. De in plastic gehulde GGD-medewerkers namen speeksel af en de volgende dag werd ik als corona-positief gediagnosticeerd.

Ik meldde dit bij het instituut waar ik de dag voorafgaand aan mijn ziektegeval nog was geweest. De reacties verschilden, van ‘wat naar voor je’ tot ‘hoe heb je het in je hoofd gehaald om te komen en mogelijk mensen te besmetten?’ Alsof je wist dat je ziek zou worden! De collega’s en een incidentele student zouden net als ik per dag worden gevolgd door de GGD. Gelukkig was niemand besmet. In ieder geval werd mij bezworen ook na genezing niet op het instituut te verschijnen! Inmiddels hebben de feiten die waarschuwing achterhaald; alles is dicht, thuiswerken is voor iedereen de regel.

Overigens is die niet al te rationele benadering van genezen patiënten als paria meer regel dan uitzondering. Mensen mijden de omgang met je, je bent niet welkom, niettegenstaande de immuniteit van ‘genezen’ patiënt en de oproep van Mark Rutte om een muur van immuniteit te creëren.

Vanzelfsprekend is alle aandacht gericht op preventie van verspreiding van het virus. Alle maatregelen en richtlijnen worden talloze malen herhaald op alle media om verdere verspreiding te beperken.

Maar er is geen aandacht voor de ‘genezen’ patiënten, noch kwantitatief noch kwalitatief. Vrijwel geen aandacht voor het aantal genezingen, maar ook niet voor de consequenties van de virusbesmetting als de koorts en directe klachten verdwenen zijn. Naast het positieve signaal voor de maatschappij dat er ook al mensen genezen zijn die dus geen gevaar meer voor anderen opleveren, zal er ook aandacht moeten komen voor de ‘re-integratie’ van deze ex-patiënten.

De coronabesmetting blijkt zeer variabel te zijn, en varieert van lichte klachten tot doodziek. Wat de fysieke vervolgschade is van de besmetting is niet bekend of wordt niet bekendgemaakt en hier is geen aandacht voor. Als ex-coronapatiënt kan ik melden dat bij mij die schade aanzienlijk is, maar dat het moeilijk is hulp te krijgen. Op verzoek aan de huisarts om mijn longcapaciteit te meten kreeg ik een weigering, niet belangrijk genoeg. Voor mij en waarschijnlijk meer ex-patiënten onbegrijpelijk. Ten eerste wil ik graag een oplossing horen voor mijn ademhalingsproblemen, ten tweede lijkt het mij zinnig dat de medische wetenschap diagnostisch een beeld krijgt van de schade die het virus fysiek veroorzaakt na genezing, en ten derde kunnen mensen voorbereid zijn op de verschillende effecten van het virus op de longcapaciteit, zodat ze weten wat ze te wachten kan staan.

Overigens kun je blijkbaar ook met verminderde longcapaciteit nog gewoon werk verrichten, schrijven kan altijd en de media te woord staan is vermoeiend maar mogelijk. College geven wordt wel een probleem, want langer spreken is vooralsnog uitermate belastend. Daarnaast moet er ook technologische infrastructuur zijn om interactief via internet studenten deel te laten nemen. De universiteit doet pogingen om deze alternatieve wijze van onderwijs te faciliteren. Ook de universiteit in Lapland, waar ik ook mijn leerstoel inhoud moet geven, is hiermee bezig. In ieder geval wil ik het deze week gaan proberen, we zien wel waar het schip strandt.”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven