Mensenrechtentattoo laten zetten: dat kan in het museum

Wie een tatoeage wil en ook de mensenrechten een warm hart toedraagt, kan in het Mauritshuis in Den Haag een letter uit de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens laten zetten. Het museum is zaterdag 12 december eenmalig een tattoostudio voor de internationale organisatie Human Rights Tattoo. Geïnteresseerden kunnen zich tot vrijdag 20 november aanmelden.

Delen:

Mensenrechtentattoo laten zetten dat kan in het museum
Foto: Depositphotos

Met de actie wil Human Rights Tattoo mensen meer bewust maken van het belang van universele mensenrechten. 

Ambassadeur

De Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM) uit 1948 werd ontworpen door de VN Commissie voor Mensenrechten en is de eerste internationale bevestiging van de universaliteit van mensenrechten. De verklaring bestaat uit een Preambule, waarin de ‘inherente waardigheid en onvervreemdbare rechten van de mens’ worden erkend, en dertig artikelen die zo’n zestig mensenrechten omvatten. De UVRM bestaat uit 6.773 letters. In het tattooproject van Human Rights Tattoo krijgt elke letter uit de verklaring een eigen ‘ambassadeur’, doordat wereldwijd 6.773 personen een letter getatoeëerd krijgen. Samen vormen al deze letters uiteindelijk de volledige tekst. 

Bewustzijn

In het Mauritshuis zullen vier tattoo-artiesten bij 72 personen een letter op het lichaam tatoeëren. Het getal 72 is gekozen, omdat de UVRM twee dagen eerder, op 10 december, haar 72ste verjaardag viert. Het Haagse museum was na met Human Right Tattoo in contact te zijn gekomen meteen enthousiast om mee te doen aan dit project. “Als museum staan wij middenin de samenleving en hebben we ook een maatschappelijke rol te vervullen”, aldus Mauritshuis-directeur Martine Gosselink. “Als wij hiermee een hele kleine bijdrage kunnen leveren aan het bewustzijn van het belang van de rechten van de mens, dan is onze deelname al zeer geslaagd.”

Aanmelden

Geïnteresseerden (18+) voor een mensenrechtentattoo kunnen zich op de website van Human Rights Tattoo tot 20 november aanmelden en moeten een persoonlijke motivatie geven. De organisatie bepaalt wie welke letter krijgt. Het lettertype en de plek van de tatoeage mag zelf gekozen worden. Het evenement in het Mauritshuis is coronaproof. Iedereen die wordt uitgekozen voor een tatoeage krijgt een tijdslot toegewezen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven