Minimumtarief voor gerechtstolken stijgt van 44 naar 55 euro per uur

Minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid heeft aangekondigd dat het minimumtarief voor tolken die werken voor de Rijksoverheid wordt verhoogd van 43,98 euro naar 55 euro per uur.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_255997370_S-a23d436a
beeld: Depositphotos

‘Tolken zijn niet van gisteren, hun tarieven wel’, viel afgelopen najaar op een spandoek van een protesterende gerechtstolk te lezen. Ruim 200 gerechtstolken- en vertalers demonstreerden toen bij verschillende rechtbanken en gerechtshoven tegen de lage tarieven die ze al jaren voor hun werk krijgen.

Tolkenstaking

Het was niet het eerste keer dat tolken de barricaden opgingen; zo staakte eerder een grote groep tolken een week lang, waardoor bij diverse rechtbanken rechtszaken niet konden doorgaan. Ook stuurden de tolken een brandbrief naar toenmalig minister Grapperhaus.

Onmisbare schakel

Volgens Yeşilgöz zijn tolken een onmisbare schakel in veel juridische processen van de overheid. “In strafzaken hebben we het hier over een cruciale rol, die al bij een politieverhoor kan beginnen als een verdachte de Nederlandse taal onvoldoende machtig is, tot in de rechtszaal. Het is dan ook van groot belang dat een professionele markt van tolkdienstverlening zich kan ontwikkelen met redelijke vergoedingen.”

Stap vooruit

Om voor iedere tolk een “solide stap vooruit te maken” heeft de minister besloten het minimumtarief naar 55 euro per uur te verhogen. Door het hogere minimumtarief ligt er volgens haar een steviger basis voor tolken om in de nieuwe systematiek − door het vorige kabinet is een stelselherziening in gang gezet − te onderhandelen over de betaling van de diensten die ze leveren
Het is de bedoeling dat de verhoging uiterlijk op 1 januari 2023 ingaat.

In november 2020 verscheen op Mr. Online een artikel over het werk van gerechtstolken.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top