Minister bepleit meer maatwerk voor passender en persoonsgerichter straffen

In een verkenning die demissionair minister Franc Weerwind (voor Rechtsbescherming) heeft laten doen naar het Nederlandse sanctiestelsel, worden negen varianten genoemd die straffen passender kunnen maken.

Delen:

Depositphotos_82667264_S-gevangenis
foto: Depositphotos/Micha Klootwijk

“De rechter in positie brengen om meer op maat te straffen, zorgt voor een veiliger Nederland”, aldus Weerwind. Omdat elk delict en elke crimineel anders is, is het volgens de bewindsman belangrijk dat een straf past bij de betreffende persoon.

Negen kansen

Met de strafrechtketen en wetenschappers is bekeken of het huidige sanctiestelsel genoeg oog heeft voor de best passende straf. Deze verkenning leidde ertoe dat negen kansen om het op maat straffen te optimaliseren in kaart zijn gebracht, schrijft Weerwind aan de Tweede Kamer. In zijn brief benadrukt hij overigens dat maatwerk geen mildheid betekent.

Verhoging maximum taakstraf

Een van de varianten die wordt voorgesteld is dat veroordeelden hun straf vanaf het begin in een beperkt beveiligde afdeling van de gevangenis ondergaan. Dat heeft als voordeel dat zij hun werk en woning niet kwijtraken.
Ook wordt gedacht aan verhoging van het maximum aantal uren taakstraf dat kan worden opgelegd. Het wettelijke maximum is nu 240 uur.
Een derde voorstel is om mensen die na een overtreding de opgelegde geldboete niet betalen, een taakstraf op te leggen in plaats van hen voor een bepaalde periode in hechtenis te nemen.

Motie

Met de uitwerking van de negen kansen geeft de minister invulling aan een motie van het Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66). Gezien de demissionaire status van het kabinet, is besluitvorming over de invoering van maatregelen aan de volgende betrokken bewindspersonen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven