‘Misdrijven moeilijker op te lossen door advocaat bij verhoor’

Delen:

Stoffel HeijsmanMisdrijven worden steeds moeilijker op te lossen door de aanwezigheid van de advocaat bij het politieverhoor. Dat stelt politiechef Stoffel Heijsman in het AD van maandag 23 mei.

Uit politiecijfers blijkt dat slechts 9,4 procent van de 64.500 inbraken wordt opgelost. De politie slaagde er niet in om dit percentage te verbeteren. Van de 4731 straatroven werden er vorig jaar 1300 opgelost, een percentage van 28,5 procent. Ook hier haalde de politie haar doelstellingen niet.

Stoffel Heijsman, portefeuillehouder opsporing bij de Nationale Politie, zegt daarover: “Het wordt steeds lastiger het bewijs rond te krijgen. Dat komt onder meer doordat daders tegenwoordig minder snel bekennen.” Bij het politieverhoor zit sinds 1 maart een advocaat. “Verhoren zijn daardoor minder effectief,” meent Heijsman. “Als een verdachte zich op zijn zwijgrecht beroept, komt er geen bekentenis.”

Advocaat Alrik de Haas (OMVR Advocaten) noemt het betoog van Heijsman ‘te kort door de bocht’. “Een advocaat adviseert geregeld om te zwijgen,” licht De Haas toe. “Maar dat is dan een proceshouding met een bepaald doel, bijvoorbeeld de stukken afwachten. Je hebt het over een pril stadium van het strafproces, waarin de verdenking soms nog onduidelijk is en dossier incompleet. Ik merk dat de verhoorder het meestal accepteert als je, met respect voor de recherche, uitlegt dat je je cliënt adviseert zijn zwijgrecht in te roepen. Zeker als je daarbij een toelichting geeft, bijvoorbeeld dat je de stukken van het Openbaar Ministerie afwacht.”

De Haas noemt het vreemd dat Heijsman er kennelijk van uitgaat dat een zwijgende verdachte blijft zwijgen. “En dat stoort mij, want in veel gevallen spreekt de verdachte wel. Praten kan altijd nog, bijvoorbeeld bij de rechter.”

Ook strafpleiter Frank van Ardenne (Van Ardenne Crince le Roy Advocaten) zet kanttekeningen bij Heijsmans verhaal. “Dit verbaast me,” zegt Van Ardenne. “Een verhoor is bedoeld om een verdachte te confronteren met onderzoeksresultaten. Die kan daarop reageren. Als dat verhoor nu minder effectief is, kun je ook concluderen dat het onderzoek kennelijk minder resultaat heeft opgeleverd.”

Vorige week werd al bekend dat de politie grote problemen heeft bij de opsporing. Uit het rapport ‘Handelen naar waarheid’ van de Nationale Politie blijkt rechercheurs onvoldoende opgeleid zijn, en het te druk hebben. Politiemensen hebben te weinig kennis van het strafrecht en van internetcriminaliteit, waardoor de kwaliteit van aangiftes en processen-verbaal onder de maat is. Dat leidt tot problemen bij het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht, die dossiers moeten terugsturen of verdachte laten lopen.

Tegelijkertijd blijkt dat het aantal ‘high impact crimes’ is gedaald naar het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. De aantallen overvallen, straatroven, inbraken en geweld daalden aanzienlijk. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de teruggang onder meer te danken is aan nieuwe vormen van publiek-private samenwerking, zoals de samenwerking met Samsung en de telecomproviders om het aantal straatroven terug te dringen. Hierdoor wordt het eenvoudig de telefoon “Boefproof” te maken, zodat deze na diefstal op afstand onklaar gemaakt kan worden en de dader getraceerd kan worden. Een ander voorbeeld is de samenwerking bij de aanpak van heling, waarbij partijen als Marktplaats, de Mediamarkt en het Ministerie de handen ineen hebben geslagen om consumenten duidelijk te maken dat zij hun gekochte goederen moeten registreren, zodat deze bij diefstal moeilijk door te verkopen zijn.

grafiek high impact crimes

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven