Mondeling tentamen en het 2-vragensysteemtentamen

Delen:

Onlangs heb ik een blog geschreven over de mogelijke opties die er zijn om te tentamineren in de coronacrisis. De Radboud Universiteit heeft een beslissing genomen over de wijze van tentaminering. Daarom schrijf ik een vervolg over dit onderwerp.

Masterstudenten van de Radboud Universiteit hebben onlangs hun tentamens mondeling moeten afleggen. Dit is een alternatieve wijze van tentaminering die de universiteit biedt om studievertraging te voorkomen. Om fraude te voorkomen moesten de studenten via de webcam laten zien dat zij de enige waren in de ruimte waar het tentamen werd afgelegd. Er werd geen gebruik gemaakt van een proctoringsysteem. De studenten werden dus niet in de gaten gehouden door systemen, alleen door de docent.

Het mondeling tentamen is een goed alternatief voor de schriftelijke tentamens. De kans op fraude is nihil en de privacy van de studenten wordt op deze manier ook gewaarborgd. Het nadeel is echter dat deze wijze van tentaminering veel tijd kost. Hierdoor is deze wijze alleen op een kleine schaal mogelijk. Het is daarom ook niet realistisch dat ze dit nog kunnen opzetten voor de bachelorstudenten.

Onverantwoordelijk besluit

Ik heb van een medestudent van een andere universiteit vernomen dat er een aantal universiteiten de mogelijkheid biedt om fysiek tentamens af te leggen. Studenten die bang zijn dat hun privacy in het geding komt kunnen dit aanvragen. Ik vind dit een erg onverantwoordelijk besluit van de universiteiten. Het coronavirus is erg makkelijk overdraagbaar en het is daarom ook de bedoeling dat iedereen thuisblijft als dit mogelijk is. Een tentamen is in mijn optiek niet essentieel genoeg om hiervan af te wijken. Ook universiteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de bestrijding van het virus. Ik hoop daarom dat ze gaan afzien van deze mogelijkheid.

2-vragensysteem

De Radboud Universiteit heeft onlangs het 2-vragensysteemtentamen aangekondigd. De tentamens van de studenten gaan door en worden online afgenomen. Het 2-vragensysteem houdt in dat de tentamens zo worden ingericht dat het gebruik van hulpmiddelen extra tijd gaat kosten. De tijd wordt verkort en er wordt gecontroleerd op fraude. Op welke wijze zij dit gaan doen is nog niet duidelijk. Wel is er een webcam en microfoon vereist, dit met het oog op de helpdeskfunctie. In een dergelijk geval moeten de studenten maar uitgaan van de goede wil van de universiteit. Het zou namelijk erg bezwaarlijk zijn als de universiteit toch privacy-inbreuk gaat maken om fraude te voorkomen. Deze manier van tentaminering is een middenweg van de mogelijke opties. Fraude wordt niet in zijn geheel uitgesloten en het gebruiken van de webcam en microfoon kan botsen met de privacy. Ik blijf daarom bij mijn standpunt: de hogescholen en universiteiten zouden zich er goed aan doen om de tentamens volgend collegejaar in te plannen.

Lees ook deze artikelen over tentamineren in coronatijd:
4 opties: Tentamineren in de coronacrisis
Online proctoring: 1984 in je eigen studentenkamer

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven