Na 30 Gouden Peren komt er in het deze week verschijnende decembernummer van Mr. een (voorlopig) eind aan de maandelijkse verkiezing van de beste jurist in steeds wisselende rechtsgebieden. Een groot aantal Gouden Peren blikt in het decembernummer terug op wat de verkiezing voor hem en (in één geval) voor haar heeft betekend.
Ook Mr.-hoofdredacteur Michiel van Kleef blikt terug: “In januari 2007 begonnen we met arbeidsrecht, met het idee om de reeks een jaar later af te sluiten. Na twee maanden hadden we echter al dusdanig veel en goede reacties gekregen op dit initiatief dat we er eerst één en vervolgens nog een jaar aan vastplakten. Nu is het echter mooi geweest. De verleiding is er even geweest om opnieuw te beginnen, maar vermoedelijk zou de uitslag in veel gevallen niet veel anders zijn geweest. We stoppen er dus mee, en wellicht beginnen we over een paar jaar opnieuw.”
De Gouden Peer en Stoofpeer waren dus vanaf het begin een groot succes. Niet in het minst door de opzet waarbij de peer door zijn of haar gelijken wordt gekozen. Zonder uitzondering reageerden alle gouden peren blij verrast en vereerd als zij werden ingelicht over hun verkiezing. De kleine bloemlezing aan reacties die we in dit artikel plaatsen spreekt voor zich.
De meest voorkomende Gouden Peer is een mannelijke hoogleraar van middelbare leeftijd. Deze soort komt maar liefst twaalf keer voor. De wetenschap oefent een grote aantrekkingskracht uit op de peren, want als we de bijzondere en buitengewone hoogleraren erbij tellen komen we zelfs uit op 22 professoren. Qua werkgevers is de Hoge Raad de plek waar de meeste peren zitten (5), op de voet gevolgd door de Radboud Universiteit (4) en de Raad van State (3). Slechts zes advocaten werden gouden peer. De rechterlijke macht is ook goed vertegenwoordigd, maar alleen als we rechter plaatsvervangers meetellen (13x).
Het glazen plafond is een realiteit in de juridische wetenschap. Slechts één vrouw werd gouden peer. Wat dat betreft is de situatie rooskleuriger in de wereld van de stoofperen. Van de zestien uitgereikte stoofperen waren er tien voor vrouwen. Opvallend is dat de wetenschap veel minder goed is vertegenwoordigd onder deze categorie. Elf stoofperen zijn advocaat, vier werken er op universiteiten.
Het laatste getal: we selecteerden zo’n 25 peers voor elk der gouden peren. Gemiddeld deden zo’n 20 hiervan daadwerkelijk mee aan de verkiezing. Rechters stemden niet of nauwelijks mee en waren daarmee grotendeels verantwoordelijk voor het feit dat de respons in de meeste gevallen rond de 90% bleef steken. Geen van de Gouden Peren heeft de uitverkiezing geweigerd. René Didde interviewde alle 30 gouden peren en bewaart mooie herinneringen aan de vaak bijzondere gesprekken die hij met ze mocht voeren. Tenslotte: Geert Snoeijer fotografeerde de gouden peren op de hem zo kenmerkende originele en creatieve wijze.”