Studenteninitiatief: muurschildering die belang van de Grondwet benadrukt

Op een druk verkeersplein in Utrecht is sinds kort een muurschildering met artikel 1 van de Grondwet te zien. Het initiatief ertoe werd genomen door twee rechtenstudenten, geïnspireerd door een gastcollege van Bas de Gaay Fortman.

Delen:

Giel Heeringa en Marc Hanna voor de muurschildering (foto: Ivar Pel)

De Grondwet is hartstikke belangrijk, en zeker de boodschap van artikel 1 dat iedereen gelijk behandeld moet worden, aldus masterstudent Marc Hanna. “Lang niet iedereen heeft besef van de Grondwet, vooral jongeren niet. Wij wilden het belang ervan graag uitdragen en kwamen op het idee van een muurschildering. Dat is iets dat aanspreekt in deze tijd, met een bronzen beeld hoef je niet meer aan te komen.”

Expositie

Medestudent Giel Heeringa en Hanna raakten tijdens een tweedejaarscollege constitutioneel recht enthousiast over de Grondwet. Oud-politicus, oud-hoogleraar en oprichter van de Stichting Grondwetcampagne 2023 Bas de Gaay Fortman was als spreker uitgenodigd. “Het was in coronatijd, toen er veel gedoe over grondrechten was. De Gaay Fortman vertelde heel bevlogen over de Grondwet. Er staat veel moois in, en artikel 1 is misschien wel een van de mooiste grondwetsartikelen ter wereld.”
De verdiepende opdracht ‘De Grondwet in de steigers’, waarvoor ze een nieuwe Grondwet te ontwerpen van maximaal 25 artikelen, maakte hen nog enthousiaster. Als uitvloeisel hiervan organiseerden ze met kunststudenten van de HKU een expositie over artikel 1. Vervolgens ontstond het plan voor de muurschildering, om een groter publiek in aanraking te brengen met de Grondwet.

Sponsoring

De verwezenlijking daarvan had veel voeten in aarde: er moest een plek worden gevonden, een draagvlakonderzoek onder buurtbewoners worden gehouden, sponsoring geregeld (onder meer de Universiteit Utrecht en Pels Rijcken dragen bij), overleg gevoerd met welstandscommissie, wijkbureau en wooncorporatie, vergunningen aangevraagd et cetera. “Gelukkig hadden we hulp van een paar medestudenten en mensen van de rechtenfaculteit.“

Vele handen

Voor het creatieve gedeelte kregen de studenten bijstand van Pauline Phoa, docent Europees recht aan de Universiteit Utrecht, maar ook beeldend kunstenaar. Na een brainstorm kwamen ze eropuit dat tot uitdrukking moest komen dat de Grondwet een kostbaar bezit is, waar voorzichtig mee moet worden omgegaan. En dat de Grondwet door vele handen moet worden gedragen.

Antigraffiticoating

Het kunstenaarscollectief De Strakke Hand ging met de ideeën aan de slag. Op een zijgevel van een aantal huizen aan het Westplein, vlakbij station Utrecht Centraal, schreven ze artikel 1 volledig uit op een banier die door handen wordt gedragen. Hanna: “Het was heel gaaf om iets waar we al zo’n tijd mee bezig waren werkelijkheid te zien worden.”
Heeringa en hij zijn erg blij met het eindresultaat. “En wat ook leuk is: er staan regelmatig mensen naar de schildering te kijken. Ik kom er langs als ik van de universiteit naar huis fiets, en heb al een paar keer met mensen gesprekken over de Grondwet gevoerd. Laatst zei iemand: ‘Dit is vrede, dit zou iedereen die de kans loopt gediscrimineerd te worden moeten zien.’ Mooi toch?”
Ze hopen dat de schildering minstens tien jaar zal blijven zitten.” Er zit in ieder geval een antigraffiticoating overheen.”

Feestelijke onthulling

Op 14 september vindt een feestelijke toelichting op de schildering plaats, in de aan de overkant van het plein gelegen moskee. Ook buurtbewoners zijn uitgenodigd. En Bas de Gaay Fortman, die zich gedurende het totstandkomingsproces op de hoogte liet houden, zal spreken over de waarde van de Grondwet.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven