Rinus Otte: ‘Totale onzin dat Weski haar detentie niet had kunnen overleven’

De voorzitter van het College van procureurs-generaal heeft in een uitzending van ‘WNL Op Zondag’ als privé-persoon gereageerd op de bewering van de verdachte ex-advocaat Inez Weski dat zij haar detentie wellicht niet had kunnen overleven. Rinus Otte: “Dat is quatsch.”

Delen:

Rinus Otte bij WNL Op Zondag

Rinus Otte zei dit zondagochtend in een uitzending van WNL op zondag, bij de NPO. Otte zei niets in zijn functie over de zaak te kunnen zeggen, omdat hij in de uitzending zat vanwege een boek dat hij heeft uitgebracht. Hij gaf aan wel ‘als leek’ te kunnen reageren. Hij verwees in eerste instantie naar een column van John van den Heuvel, in De Telegraaf van vorige week donderdag. Daarin merkt Van den Heuvel op dat het Openbaar Ministerie Weski waarschijnlijk in isolatie heeft geplaatst om haar te beschermen.

Kat in het nauw

De ‘baas van het OM’ zegt de uitzending van Buitenhof waarin Weski onlangs werd geïnterviewd niet te hebben gezien, en haar boek Het geluid van de stilte – waarin Weski ingaat op haar arrestatie en detentie – niet te hebben gelezen. Wat hij wel zegt: “Deze mevrouw wordt verdacht van een heel ernstig misdrijf. Daar heeft het Openbaar Ministerie, zegt men, veel bewijs voor. Ik heb wel compassie met haar, maar heb ook verdachten gezien die als een kat in het nauw rare sprongen maken. Je kunt haar boek als boek of als roman lezen, en je afvragen in hoeverre het staaft op haar emoties en haar behoefte om zich als verdachte te profileren. Maar ik gun haar het boek van harte.”

Quatsch

Op de opmerking van presentator Rick Nieman dat Weski heeft aangegeven bezorgd te zijn haar detentie niet te overleven, zegt hij het volgende: “Dat lijkt mij quatsch. Het lijkt mij echt totale onzin. Het OM functioneert hier in een rechtsstaat die zijn weerga niet kent en we hebben ons te houden aan internationale verdragen en Nederlandse regels. Het detentieklimaat is wat mij betreft van de hoogste orde. Dus ik kan me daar heel weinig bij voorstellen.”

Otte reageerde bevestigend op een column van John van den Heuvel in De Telegraaf van vorige week donderdag, waarin hij beweert dat Weski voor haar eigen veiligheid in isolatie zou zijn geplaatst. De PG noemt dat bevestigend ‘een redelijk stuk’, maar merkt op dat hij het lastig vindt om te reageren in een lopende zaak die onder de rechter is, met allerlei lopende onderzoekswensen van de verdediging.

Zwijgen

Van den Heuvel schrijft in de bewuste column: “Zou het misschien bij Weski zijn opgekomen dat haar isolatie te maken had met haar eigen veiligheid? Begrijpt Weski werkelijk niet dat politie en Openbaar Ministerie vanwege haar mogelijke rol als raadgever van de familie Taghi niet konden uitsluiten dat haar, door haar eigen clientèle, ín het huis van bewaring het zwijgen zou worden opgelegd? Was Inez Weski liever opgesloten in de penitentiaire inrichting Zaanstad, te midden van de hitters, spotters en moordmakelaars die ze normaal gesproken verdedigt?”

Schenden

Weski werd op 21 april 2023 aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen, en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van haar cliënt Ridouan Taghi vanuit de EBI in Vught hebben gedeeld met zijn contacten in de buitenwereld. De rechtszaak hierover heeft nog niet plaatsgevonden.
Weski is niet meer werkzaam als advocaat; ze werd naar aanleiding van haar arrestatie op verzoek van de Rotterdamse deken voorlopig geschorst als advocaat.

Het net uitgebrachte boek van Rinus Otte heet De troost van gebrekkig strafrecht. Otte kijkt daarin terug op 35 jaar ervaring in het strafrecht, als wetenschapper en als strafrechter.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven