Nadja Jungmann (UvA) over het begrijpen van gedrag

Nadja Jungmann is deze week Mr. van de week. Zij is bijzonder hoogleraar Bijzonder aspecten van het privaatrecht geworden aan de Universiteit van Amsterdam. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Nadja Jungmann 'toen'

Nadja Jungmann is lector Schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht en sinds kort dus ook bijzonder hoogleraar Bijzonder aspecten van het privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam, de zogenoemde Bregstein-leerstoel. Ook daar gaat zij zich bezighouden met schuldproblematiek.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw studie?
Voor mijn eerste tentamen haalde ik een vijf. Dat was wel even slikken. De beste herinnering was de ruimte die er toen nog was om twee studies naast elkaar te doen. Ik studeerde bestuurskunde en combineerde dat een tijd met filosofie. Die verrijking draag ik nog altijd met me mee.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Het meeste plezier had ik in het vak politieke theorieën. De toepassing van theorieën van denkers zoals Machiavelli, Hobbes en Mill ontdekken in de moderne tijd. De sociologievakken boeiden me het minst. Te theoretisch en te weinig vertaling naar de dagelijkse praktijk.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Ik was student-assistent bij Jouke de Vries, de tegenwoordige Voorzitter College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Dankzij zijn onderzoeken ging ik begrijpen hoe wetenschap kon bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Ik heb bestuurskunde gestudeerd. Het was mooi geweest als we toen al meer psychologie hadden gekregen. Alleen als je gedrag begrijpt kan je het beïnvloeden. 

Nadja Jungmann over schuldenaanpak, steunpakketten en financiële stress - Mr. online
Nadja Jungmann ‘nu’

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Al is het in het huidig tijdsgewricht een stuk moeilijker, creëer je eigen verdieping. Word lid van een studie of maatschappelijk georiënteerde vereniging. Volg een minor buiten je eigen vakgebied. Verbreding en verdieping helpen je verder.

Het interview met Nadja Jungmann als Mr. van de week vind je hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven