Navigeren op je telefoon tijdens het rijden

Delen:

beeld: Depositphotos

Tegenwoordig is een van de meest voorkomende handelingen in het verkeer toch wel het smartphonegebruik in de auto. Niemand zal betwisten dat dit gevaren met zich meebrengt, maar veel mensen doen het tegen beter weten in toch. Even snel bellen, een appje sturen of de navigatie bedienen tijdens het autorijden behoort tot de dagelijkse gewoontes van velen van ons. De wet heeft ingespeeld op dit gedrag, maar hoe zit het nu precies? Wat is nu daadwerkelijk verboden?

In artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) is het volgende bepaald:
“Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.”

Wie dit artikel zo op het eerste oog leest, zal denken dat dit geen hogere wiskunde is. Bellen tijdens het autorijden zelf is niet verboden, maar als je dit doet in combinatie met het vasthouden van je smartphone dan is het wel strafbaar. Zo lang je je smartphone niet vasthoudt, is het prima, zo lijkt het. Toch wordt dit artikel ruimer uitgelegd dan de woorden van de wet.  Zo wordt onder ‘vasthouden’ ook verstaan ‘het klemmen van je telefoon tussen je oor en je schouder’.

In juli 2017 verscheen een man voor de rechter die een boete van 230 euro had gekregen omdat hij zijn telefoon bediende terwijl deze in een telefoonhouder zat die bevestigd was op het dashboard. Letterlijk gezien had hij zijn telefoon dus niet vast. De rechter oordeelde dat onder ‘vasthouden’ ook moest worden verstaan ‘het met een hand bedienen van een telefoon terwijl deze geplaatst is in een telefoonhouder die bevestigd is op het dashboard’.[1]  Deze ruime uitleg van artikel 61a RVV zorgt ervoor dat het bedienen van je navigatie (denk aan inzoomen, uitzoomen, centreren van je locatie, bijstellen)  op je smartphone tijdens het autorijden ook strafbaar is, ook al is je telefoon geplaatst in een telefoonhouder op je dashboard.

Op 7 maart 2018 is er opnieuw uitspraak gedaan in deze zaak. Het Gerechtshof heeft bepaald dat de uitspraak van juli 2017 onjuist is.[2] Dat betekent dus dat bellen of het bedienen van je smartphone, en dus ook het bedienen van je navigatie hierop, niet strafbaar is als je smartphone in een telefoonhouder zit die bevestigd is op je dashboard. De regelgever heeft slechts het ‘vasthouden’ van een telefoon strafbaar gesteld en het is aan de regelgever en niet aan de rechtbank om deze regelgeving bij te stellen indien dit nodig is.

De conclusie is dan ook dat het bedienen van je smartphone, en dus ook het bedienen van de navigatie daarop, niet strafbaar is als je smartphone vastzit in een telefoonhouder die bevestigd is op je dashboard. Dit betekent echter niet dat dit niet gevaarlijk is. Het is niet strafbaar omdat het niet geregeld is in de wet. De rechter is simpelweg van mening dat het niet zijn taak is om op de stoel van de regelgever te gaan zitten. Het valt dus niet uit te sluiten dat het bedienen van je navigatie op je smartphone zonder deze vast te houden in de toekomst wel strafbaar wordt.

Een tip: Let desondanks altijd goed op in het verkeer en laat je niet te veel afleiden door je smartphone, ook al zit deze in een telefoonhouder. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de gevolgen kunnen groot zijn!

[1] Rechtbank Noord-Nederland, 24-7-2017, ECLI:NL:RBNNE:2017:2908.

[2] Hof Arnhem-Leeuwarden, 7 maart 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:2186.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven