Nederland in trek voor interculturele scheidingen

Het aantal interculturele scheidingsaanvragen in Nederland groeit. Een derde van de mensen die daarmee te maken krijgt, blijkt niet op de hoogte te zijn van de geldende wetten en regelgeving bij een dergelijke scheidingsaanvraag.

Delen:

Depositphotos_314883146_s-2019-70b9276c
foto: Depositphotos

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) door Motivaction liet doen. Het onderzoek werd uitgevoerd ter gelegenheid van de Dag van de Scheiding op 10 september, die als thema ‘grenzeloos scheiden’ heeft. Het onderzoek onder de VFas-leden had als doel te achterhalen in hoeverre culturele en religieuze verschillen invloed hebben op de afwikkeling van een scheiding en de begeleiding ervan.

Volgens Alexander Leuftink (Link Advocaten), voorzitter van de vFAS, is een interculturele scheiding een complexe aangelegenheid, die specialistische kennis vereist van de internationale regelgeving, zowel bij de advocaat als bij de rechter. “Zo is de Nederlandse rechter in dit soort zaken lang niet altijd bevoegd en moet soms een ander recht dan het Nederlandse recht worden toegepast. 32 procent van onze leden geeft aan dat hun cliënten niet of onvoldoende op de hoogte zijn van het feit dat hier andere wetten kunnen gelden dan in het land van herkomst of huwelijksvoltrekking.”

Duurzame ontwrichting

Nederland is volgens het onderzoek bij interculturele stellen in trek als ze uit elkaar gaan: de scheidingsprocedure is hier sneller en gemakkelijker. ‘Duurzame ontwrichting’ is genoeg om een huwelijk te ontbinden, terwijl in sommige landen een afkoelperiode is vereist of overspel of onredelijk gedrag moet worden aangetoond. Bovendien liggen de kosten voor een scheiding hier lager dan in veel andere landen. Gecombineerd met de maatschappelijke acceptatie maakt dit scheiden in Nederland op meerdere fronten laagdrempelig.

Andere verwachtingen

Bijna 75 procent van de vFas-leden heeft wel eens te maken met zaken waarin interculturele verschillen de oorzaak zijn van scheiding. Andere verwachtingspatronen (51 procent) en onvoldoende taalbeheersing (39 procent) hebben daarop de grootste invloed.
Scheidingen tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond worden door 38 procent van de leden als moeizamer ervaren, en er ontstaan vaker problemen met betrekking tot de zorgregeling (41 procent). Redenen voor een moeizame scheiding zijn vooral terug te voeren op de afwijkende wederzijdse verwachtingen, waarbij het verschil tussen traditioneel en gelijkwaardig partnerschap een rol speelt.

Dag van de Scheiding

Sinds 2010 wordt jaarlijks de Dag van de Scheiding gehouden, op de tweede vrijdag van september. Deze dag is gekozen omdat de eerste scheidingsakte in Nederland op 15 september 1796 werd ingeschreven, bij de burgerlijke stand in Maastricht. Na meer dan twintig jaar huwelijk en zes kinderen wilden Wilhelmus Meers en Agatha Lenaerts niet samen verder.

Tijdens de Dag van de Scheiding openen veel kantoren van bij de vFas aangesloten advocaten hun deuren om kosteloos advies te geven over scheiden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven