Nederlandse advocatuur na Russische invasie: banden verbreken of afwachten?

Dat de Russische invasie van Oekraïne een grove schending van het internationale recht vormt, is duidelijk. Maar ook voor de dagelijkse rechtspraktijk heeft de oorlog inmiddels grote gevolgen. Hoe reageert de advocatuur?

Delen:

Depositphotos_15811313_S-0e9fb1c0
foto: Depositphotos

Voor sommige advocatenkantoren kwam de oorlog meteen wel heel dichtbij. De internationaal georiënteerde kantoren Baker McKenzie, CMS en Dentons zagen zich de dag na de inval genoodzaakt hun kantoren in Kiev per direct te sluiten wegens de acute noodsituatie. Alles wordt in het werk gesteld, waaronder relocatie naar omringende landen, om de veiligheid van de medewerkers ter plaatse te garanderen.

Ander daglicht

Juridische dienstverlening aan Russische klanten staat plotseling in een geheel ander daglicht. Kantoren zeggen hen terstond de wacht aan, verkeren in onzekerheid over wat hun cliënten zullen doen, of worstelen nog.

Kernwaarden

Bij Bierens Incasso Advocaten, dat internationale incasso doet in onder meer Oost-Europa, heeft de Russische inval in Oekraïne direct gevolgen voor het acquisitiebeleid. Volgens directeur Sander Bierens zullen zij Russische klanten met lopende zaken “mededelen dat wij vanwege onze kernwaarden, te weten rechtvaardigheid en integriteit, er niet meer achter staan dat wij deze zaken nog langer voor hen blijven behandelen.” Nieuwe zaken uit Rusland worden niet meer aangenomen; huidige Russische klanten worden desgewenst geholpen bij het zoeken naar een andere organisatie. Klanten met vorderingen op Russische debiteuren worden nog wel bijgestaan. “Vanzelfsprekend zullen we zoals altijd ons tot het uiterste inspannen om te zorgen dat die vorderingen betaald zullen gaan worden.”

Nu pas

Bierens zegt het te betreuren dat sanctionering van Rusland nu pas op gang komt, terwijl daar in het verleden toch ook al aanleiding toe was. Daarbij verwijst hij naar de annexatie van de Krim en de opstelling van Rusland na de MH17-ramp, beide in 2014. “Wij hebben na de inval op de Krim ons kantoorbeleid onmiddellijk aangescherpt en dat heeft betekend dat Russische bedrijven die in directe verbinding staan met het Poetin-regime meteen de deur zijn gewezen als klant.” Daar zat ook een grote klant tussen.

Onzekerheid

Bij Juralink, een Nederlands juridisch advieskantoor gespecialiseerd in Rusland (met onder meer ook juristen in Kiev en Minsk) heerst vooraleerst nog onzekerheid. Er komen veel vragen binnen van klanten waarmee het kantoor in regulier contact staat. “Iedereen is op dit moment nog informatie aan het verzamelen. Wat zijn de sancties?” – maar voor nu is het afwachten. In ieder geval is “niemand hier blij mee”.

Waakzaamheid

De Amsterdamse deken Evert-Jan Henrichs heeft de hoofdstedelijke advocatuur inmiddels in een brief gemaand tot “sterk verhoogde waakzaamheid”. De sancties die aan Rusland zijn opgelegd kunnen er in de komende tijd toe leiden dat een beroep wordt gedaan op advocaten om deze te omzeilen, waarschuwt Henrichs. Extra waakzaamheid is onder meer geboden bij het aannemen van nieuwe zaken en lopende zaken met gewijzigde omstandigheden. Een kantoor dat bijvoorbeeld bijzonder op zijn qui-vive moet zijn, is Houthoff. Het heeft veel Russische cliënten, zoals de Russische Federatie en Gazprom, meldt de Volkskrant. Follow the Money noemde Houthoff eerder al eens het “Kremlin aan de Zuidas.”

Oproep

Jan Padberg, managing partner bij het Amsterdamse advocatenkantoor HVG Law, doet op LinkedIn een oproep aan advocaten zoals hijzelf. “Als ‘Zuidas’ advocaat worstel ik al een aantal dagen met de vraag welke bijdrage wij als Zuidas-advocaten kunnen leveren aan het stoppen van deze waanzin”, schrijft hij. Padberg noemt het een gegeven dat de Zuidas “een dikke boterham verdient aan het adviseren van de de Russische staat, Russische staatsbedrijven en allerlei Russische Oligarchen die het foute regime in Moskou in het zadel houden en aldus het medefinancieren van de staatskas van Poetin.”

Zijn dringende oproep aan advocatuur, notariaat en overige zakelijke dienstverleners is om de werkzaamheden voor cliënten met directe banden met de Russische Federatie te staken. “Tijd voor opportunistische insteek is echt voorbij!”, aldus Padberg. “Wat doe jij?”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven