‘Nijmegen beste opleiding rechtsgeleerdheid’

Delen:

27 nov Nijmegen
Beeld: Arek Socha/Pixabay

In september begonnen 5392 studenten aan een studie rechtsgeleerdheid, 61 procent van hen was vrouw. Over de Radboud Universiteit Nijmegen zijn de studenten het meest tevreden. Onderaan bungelt Rotterdam. Nijmegen is ook goed in notarieel recht, Tilburg in fiscaal recht.

Dat blijkt uit de Keuzegids, die jaarlijks alle WO-opleidingen met elkaar vergelijkt. De opleidingen rechtsgeleerdheid zijn vrij massaal: de meeste opleidingen hebben meer dan 500 studenten en in Leiden en Rotterdam beginnen zelfs meer dan 900 eerstejaars aan de studie.

Nijmegen scoort het beste. Studenten vallen wat vaak uit in het eerste jaar, maar ze zijn blij met het programma en hun docenten. Ook de praktijkgerichtheid vinden ze goed. De opleiding van de VU scoort ook gemiddeld. De manier van toetsing is prima en studenten vinden de studie goed haalbaar.

Studiesucces

De kwaliteit van de opleidingen rechtsgeleerdheid ligt over het algemeen onder het gemiddelde van andere universitaire studies. Vrijwel overal is het studiesucces een probleem: zeker in het eerste jaar vallen er veel studenten uit. Bij alle opleidingen is ook de wetenschappelijke vorming een punt van aandacht: zeker de UvA en de Erasmus scoren hierop ver beneden het gemiddelde. Deze twee opleidingen eindigen onderaan, omdat ze volgens de studenten ook op andere punten nog een fikse inhaalslag hebben te maken.

Aan de studie notarieel/fiscaal recht begonnen 1030 eerstejaars, 52 procent is vrouw. Van de drie opleidingen notarieel recht scoort Nijmegen het best. Dit is de enige opleiding waar echt veel studenten na vijf jaar hun diploma hebben behaald. Ook zijn de docenten geliefd. In Amsterdam is de uitval in het eerste jaar hoog, maar zijn de studenten wel blij met de praktijkgerichtheid van de opleiding. In Leiden zijn de studenten nergens echt enthousiast over en ligt het percentage gediplomeerden na vijf jaar relatief laag.

Fiscaal recht

Bij fiscaal recht is Tilburg lijstaanvoerder. De studenten waarderen de manier van toetsing en de wetenschappelijke vorming is in orde. In Maastricht valt het programma, dat goed aansluit bij de beroepspraktijk, in de smaak. Rotterdam scoort goed op haalbaarheid, maar kan op veel andere punten nog een verbeterslag maken. De experts beoordelen Leiden goed, maar de studenten sluiten zich daar niet op alle punten bij aan. Ze zijn bijvoorbeeld niet tevreden met de begeleiding en feedback van hun docenten.

Aanvangssalaris

Een pas afgestudeerde in de rechtsgeleerdheid kan rekenen op een bruto maandsalaris van 2.770 euro. De arbeidsmarktprognose is ‘redelijk’. Wie net klaar is met een studie fiscaal of notarieel recht zit op een bruto maandsalaris van 3.250 euro.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven