Notariaat pleit voor inzage dossiers

‘Wij pleiten voor een snelle invoering van een nieuwe wet die het mogelijk maakt dat het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst inzage krijgen in de dossiers en in de geldstromen van notariskantoren. Deze wet zal er snel moeten komen. Natuurlijk speelt de notaris een cruciale rol in vastgoedtransacties, maar wij zijn geen dekmantel voor criminele organisaties’, aldus Erna Kortlang, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Hiermee reageert het notariaat op de recente publicatie van het Bureau Financieel Toezicht in het Financieele Dagblad.

Wat de KNB betreft hoeft dit wetsvoorstel ook niet te wachten tot de grote wijziging van de Notariswet die gepland staat voor dit najaar. Kortlang: ‘De KNB heeft een wetsvoorstel gemaakt. Via een apart wetgevingstraject kan dit wetsvoorstel veel sneller worden aanvaard, dat is toch in ieders belang’.

Het notariaat heeft een centrale rol in het vastgoedtraject en het pleit dan ook al jarenlang voor de notariële koopakte. Hiernaast werkt de KNB aan een systeem van peer reviews waarbij notarissen notarissen gaan controleren. Naar verwachting gaat dit systeem van intercollegiale toetsing dit najaar van start.

Bron: KNB

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven