Notaris mag Facebook-vrienden hebben

Delen:

Een Facebook-vriendschap van een notaris met een cliënt betekent nog niet dat notaris niet onafhankelijk is. Dat heeft het Gerechtshof Den Bosch geoordeeld in een geschil over de rechtsgeldigheid van een koopovereenkomst voor een woning.

Het ging in deze kwestie om de vraag of een schriftelijke koopovereenkomst achterwege mag blijven bij de verkoop van een woning. Bij een openbare veiling is dat geval, en de vraag was hier of een openbare inschrijving als openbare veiling mocht gelden. Het huis maakte deel uit van een nalatenschap die moest worden verdeeld tussen twee broers. Eén van hen had de woning gekocht op een openbare inschrijving en weigerde het huis af te nemen. De notaris vorderde vervolgens medewerking aan de transactie.

In de procedure had de weigerende broer zich erover beklaagd dat de notaris op Facebook zijn broer als ‘vriend’ had. Het gerechtshof zegt daarover dat een Facebook-vriendschap door een enkele muisklik ontstaat en niet hoeft te duiden op een vriendschap die heeft geleid tot een niet-onafhankelijke behartiging van de belangen van de ‘klagende’ broer.

Overigens stelde het hof de klagende broer wel in het gelijk waar het ging om medewerking aan de transactie. Het gerechtshof oordeelde dat een openbare inschrijving niet betekent dat er een openbare veiling heeft plaatsgevonden. Een schriftelijke koopovereenkomst was hier dus wel vereist.

In een Legal Update vestigde advocaat Hans van Noort (Van Benthem Keulen) aandacht op dit arrest.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven