Notaris mag samenwerken met HEMA

Delen:

Hema

Notarissen mogen samenwerken de HEMA, DELA en andere organisaties. Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam bepaald in het hoger beroep van een aantal notarissen tegen een uitspraak van de Kamer van Toezicht. Die had eerder de klacht van notarissen tegen de collega-notarissen ongegrond verklaard.

De notarissen waren volgens de eisers over de schreef zijn gegaan door de samenwerking met de HEMA, DELA, De Goedkoopste Notaris en Jazeker Notarisservice.

Volgens de klagers schenden de meewerkende notarissen de regels voor integere beroepsuitoefening. Het zou voor het publiek niet duidelijk zijn als een dienst het woord notaris gebruikt zonder dat de aanbieder notaris is en schenden. Ook zijn de klagers  van mening dat notarissen niet voor lage prijzen mogen werken en dat hier sprake is van marktbederf.

De Kamer van Toezicht gaf de klagende notarissen op de meeste punten ongelijk. Het Hof bevestigt deze uitspraak. Directeur Pablo van Klinken van DoeHetZelfNotaris (geen partij in deze zaak) is tevreden met de uitspraak: “Nu is hopelijk echt een einde gekomen aan het klagen en ondermijnen van deze diensten.”

Het Hof heeft, net als de Kamer van Toezicht, wel geoordeeld dat niet alle samenwerkingsvormen door de beugel kunnen. De samenwerkingsvorm met de Nationale Notaris Holding B.V. (NNH) gaat wel over de grens omdat in die constructie de onafhankelijkheid, de zeggenschap en de geheimhoudingsplicht van de notaris  onder druk komen te staan. De notaris in kwestie is twee weken geschorst.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven