Notaris passeert akte in parkeergarage

Delen:

4 mei parkeergarage
Foto: Toni Valaulta/Pixabay

Niet keurig aan een tafel, maar in een parkeergarage passeerde Lexence-notaris Jan Hockx onlangs een akte. Alleen zo kon de 1,5 meter worden gegarandeerd.

Lexence heeft al een coronaveilige manier gevonden om notariële akten te passeren: zoveel mogelijk zonder fysieke aanwezigheid van partijen op basis van volmachten. Maar in de vastgoedpraktijk is er één akte die wat meer vraagt dan een onderhandse volmacht. De wet eist dat de partij die de zekerheid in de vorm van een hypotheekrecht aan de financier verleent een volmacht voor de hypotheekakte bij notariële akte afgeeft. Dus moet hij voor de notaris verschijnen.

Maar niet iedereen wil bij de notaris op bezoek. En niet iedereen wil dat de notaris thuiskomt om dit te regelen. Om die reden passeerde notaris Jan Hockx onlangs een notariële volmacht in de parkeergarage van het eigen kantoor. De personen die voor de volmachtgever moesten tekenen, parkeerden hun auto naast elkaar met genoeg ruimte ertussen voor de notaris. Deze personen konden Hockx zien en horen en hij kon deze personen zien en horen.

Eigenlijk deed Hockx wat hij normaal doet: de zakelijke inhoud van de akte doornemen, partijen wijzen op de gevolgen, de verplichte onderdelen van de akte voorlezen, vragen of partijen met de inhoud akkoord gaan. Daarna werd om de beurt in beide auto’s onder de akte de handtekening geplaatst. Dat kon Hocks vanaf zijn plaats op 1,5 meter afstand prima zien.

Als laatste zette hij zijn handtekening. Daarmee was de notariële volmacht gepasseerd. Partijen reden weer weg en later die dag kon Hocks de hypotheekakte passeren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven