Notarissen en deurwaarders: werken op afstand

Delen:

1 april Notarissen en deurwaarders
Beeld: Pixabay

Zowel notarissen als gerechtsdeurwaarders zoeken naar manieren om ‘op afstand’ hun werk te kunnen doen. Notarissen willen digitale en audiovisuele middelen gebruiken bij het passeren van notariële akten. Deurwaarders willen vooral met debiteuren bellen, in plaats van langsgaan.

In een brief aan minister Dekker voor Rechtsbescherming schrijft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie dat de Wet op het notarisambt (Wna) ‘in uitzonderlijke situaties’ de mogelijkheid aan notarissen biedt om audiovisuele middelen in te zetten, mits zij in hun dossier goed verantwoorden waarom zij dat hebben gedaan. De beroepsorganisatie vindt dat de coronacrisis zo’n uitzonderlijke situatie is, en vraagt de minister of hij dat ook vindt. Als testamenten en ook andere akten ook ‘op afstand’ kunnen worden gepasseerd, neemt dat de nodige maatschappelijke onrust weg, aldus de KNB.

Bellen is oplossen

Ook de Nederlandse gerechtsdeurwaarders werken liever op afstand. Eerder werd al geadviseerd om ontruimingen en beslagleggingen op inboedels waar mogelijk op te schorten. Vandaag is de campagne Bellen is de oplossing gestart. Die is ingezet nu deurwaarders verwachten dat ze vaker te maken krijgen met particulieren en ondernemers die als gevolg van het coronavirus in financiële problemen komen. In een campagne roept beroepsorganisatie KBvG hen op snel contact op te nemen als een deurwaardersbrief op de mat valt. “Hoe eerder men belt, des te eerder kunnen we een oplossing bereiken”, aldus Wilbert van de Donk, voorzitter KBvG. “Hier is geen sprake van onwil, maar van onmacht. Vrijwel niemand heeft deze crisis zien aankomen. Veel mensen zijn erdoor overvallen en er ook financieel direct door geraakt.”

De campagne ‘bellen is oplossen’ wordt mede mogelijk gemaakt door de STER die zendtijd ter beschikking heeft gesteld voor radiospotjes.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven