‘Notarissen meer bijscholen over witwassen’

Delen:

Notarissen meer bijscholen
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

Lang niet alle (kandidaat-)notarissen beschikken over voldoende kennis over de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Dat constateren auditoren die een groot aantal notariskantoren hebben bezocht. Advies: bijscholing.

Dat blijkt uit de halfjaarrapportage van de audits. Auditoren hebben in de tweede helft van 2019 zeventig toetsingen uitgevoerd, waarbij 88 kantoren werden bezocht. Uit die halfjaarlijkse ‘peer review rapportage’ blijkt ook dat zeventien keer een verbetertraject is geformuleerd. In de meeste gevallen was dit vanwege het ontbreken of niet goed op schrift hebben van het kantoorbeleid voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Risicobeleid

De thema’s witwassen en fraudepreventie komen in alle toetsingen aan de orde. Naast de verplichting voor een notariskantoor een risicobeleid op schrift te hebben dienen medewerkers voldoende toegerust te zijn om ongebruikelijke of opmerkelijke dossiers te herkennen. Auditoren hebben daarom in veel rapportages het advies opgenomen te zorgen voor (online) (bij)scholing van alle (kandidaat-)notarissen en medewerkers als het gaat om bestaande kennis van de Wwft.

Digitalisering

De meeste notarissen zien digitalisering niet langer als een bedreiging maar juist als een kans, zo blijkt uit de audits. Ze houden zich niet meer bezig met vraag of er door digitalisering wel een rol voor het notariaat is weggelegd. Wel vragen notarissen zich af hoe die rol er dan uit komt te zien.

Werkdruk

Ook constateerde de auditoren dat het ‘druk’ is in het notariaat. Er worden doorgaans goede resultaten geboekt. Ook de werkdruk is hoog. Oplossing wordt deels gezocht in uitbreiding van het personeelsbestand en in het stroomlijnen van de bedrijfsprocessen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven