Bouman verwacht dat de aanwezigheid van de advocaat bij het politieverhoor het vervolgen van criminelen zal bemoeilijken. Het verhoor als opsporingsmiddel dreigt zijn kracht te verliezen, vreest de korpschef.
Bouman is bang dat verdachten met een advocaat naast zich minder snel zullen meewerken aan het verhoor en zich vaker beroepen op hun zwijgrecht. Daardoor wordt het voor de politie lastiger de feiten boven water te halen, verwacht de korpschef. “Het wetsvoorstel zal leiden tot meer sepots,” voorspelt hij.
Op dit moment mag de verdachte de advocaat raadplegen vóór verhoor. Op grond van een Europese richtlijn (als gevolg van het Salduz-arrest) moet Nederland vanaf 1 januari 2016 de advocaat ook toelaten in de verhoorkamer. De wet in kwestie is in behandeling bij de Tweede Kamer.
Fibbe bestempelt de kritiek van Bouman als koudwatervrees. “Advocaten zitten er niet om de politie te vriend te houden, en soms geef je een advies waar de politie niet blij mee is. Maar van rechterlijke dwalingen met valse bekentenissen wordt de politie ook niet blij. We moeten elkaar scherp houden.”