NOvA verdedigt aanwezigheid advocaat bij politieverhoor

Delen:

Beeld20bij20BoumanAdvocaat Bert Fibbe, portefeuillehouder strafrecht bij de Nederlandse orde van Advocaten, neemt afstand van de kritiek die korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie heeft op het toelaten van de advocaat bij het politieverhoor. “Niet productief,” zegt Fibbe in het AD van 1 augustus over de brief die Bouman vorige week hierover schreef aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bouman verwacht dat de aanwezigheid van de advocaat bij het politieverhoor het vervolgen van criminelen zal bemoeilijken. Het verhoor als opsporingsmiddel dreigt zijn kracht te verliezen, vreest de korpschef.

Bouman is bang dat verdachten met een advocaat naast zich minder snel zullen meewerken aan het verhoor en zich vaker beroepen op hun zwijgrecht. Daardoor wordt het voor de politie lastiger de feiten boven water te halen, verwacht de korpschef. “Het wetsvoorstel zal leiden tot meer sepots,” voorspelt hij.

Op dit moment mag de verdachte de advocaat raadplegen vóór verhoor. Op grond van een Europese richtlijn (als gevolg van het Salduz-arrest) moet Nederland vanaf 1 januari 2016 de advocaat ook toelaten in de verhoorkamer. De wet in kwestie is in behandeling bij de Tweede Kamer.

Fibbe bestempelt de kritiek van Bouman als koudwatervrees. “Advocaten zitten er niet om de politie te vriend te houden, en soms geef je een advies waar de politie niet blij mee is. Maar van rechterlijke dwalingen met valse bekentenissen wordt de politie ook niet blij. We moeten elkaar scherp houden.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven