OECD: ‘Nederland moet zelfmeldregeling voor misdrijven maken’

De Europese ontwikkelingsorganisatie OECD adviseert Nederland om richtlijnen te ontwikkelen voor sancties tegen bedrijven die zelf misdrijven melden bij de politie en het Openbaar Ministerie. Die regels zouden ook rekening moeten houden met de mate van medewerking die deze bedrijven verlenen aan de autoriteiten.

Delen:

OECD- Nederland moet zelfmeldregeling voor misdrijven maken
Foto: Depositphotos

Dat staat te lezen in het rapport Implementing the OECD Anti-Bribary Convention van de organisatie die ook wel bekend staat als OESO.

Advocaat Marike Bakker (NautaDutilh) juicht deze aanbeveling toe. In een In een interview met Mr. in 2019 pleitte Bakker er al voor dat Nederland een zelfmeldregeling introduceert naar Amerikaans voorbeeld. Daarmee, betoogde Bakker, zou worden bevorderd dat bedrijven aangifte tegen zichzelf doen of meewerken door het inbrengen van eigen onderzoeken. Bakker zei toen: “We roepen het OM al jaren op: als je de schikkingspraktijk uit de VS kopieert, kopieer dan ook de sentencing guidelines van de autoriteiten in de VS. Daar levert self report credits en discounts (voor boetes) op. In Nederland hebben we hiervoor geen enkel beleid. Als je wilt dat meer bedrijven meewerken, helpt een duidelijk beleid wel. Dan kan het bedrijf een meer afgewogen beslissing nemen.”

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is het al langer beleid om ondernemingen aan te sporen tot zelfmelding en medewerking aan een strafrechtelijk onderzoek. Dit beleid van de Department of Justice en de Securities and Exchange Commission is onder meer andere vastgelegd in de FCPA Corporate Enforcement Policy (FCPA CEP) en de U.S. Sentencing Guidelines (USSG), en heeft een belangrijke functie in de wijze van afdoening van strafrechtelijke zaken. Het zelfmelden en het meewerken aan strafrechtelijke onderzoeken kan ondernemingen onder voorwaarden zogenaamde credits opleveren. Deze credits kunnen van positieve invloed zijn op de punten waarmee de bandbreedte van de boete in een specifieke zaak vooraf kan worden bepaald, en zo ook op de hoogte van de boete.

Volledige credits

Een onderneming die vrijwillig overgaat tot zelfmelding, volledige medewerking verleent én tijdige en adequate herstelmaatregelen treft, krijgt de volledige credits en kan zelfs een strafrechtelijke vervolging voorkomen – mits de onderneming het wederrechtelijk verkregen vermogen afdraagt en er geen sprake is van verzwarende omstandigheden.

Indien er wel sprake is van verzwarende omstandigheden waardoor een strafrechtelijke boete dient te volgen, kan een onderneming in aanmerking komen voor een matiging van de boete tot vijftig procent. Ondernemingen die niet vrijwillig zelf hebben gemeld, maar later wel hun volledige medewerking hebben verleend én tijdig en adequate herstelmaatregelen hebben getroffen, kunnen in aanmerking komen voor een matiging van de boete tot vijfentwintig procent.

Geldelijke winst

Het puntensysteem voor basisboetes wordt gebaseerd op het niveau van overtreding of de geldelijke winst die de onderneming heeft gekregen door het strafbare feit of geldelijke schade die door de onderneming is veroorzaakt, voor zover deze schade opzettelijk, bewust of roekeloos is veroorzaakt.

Daarna wordt de verwijtbaarheidsscore (culpability score) bepaald. Strafverzwarende omstandigheden zorgen voor extra punten, strafverzachtende omstandigheden leveren juist aftrek op. De minimum- en maximumvermenigvuldigingsfactoren worden bepaald aan de hand van de verwijtbaarheidsscore.

Omstandigheden die ook invloed kunnen hebben op de hoogte van de boete, zijn onder meer de rol van de organisatie bij het begaan van het strafbare feit, en of er kwetsbare slachtoffers betrokken zijn.

In mei 2019 zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) dat er wordt gewerkt aan een zelfmeldregeling. Het OM kan nu niet zeggen hoe het daarmee staat.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven