De Rijksrecherche stelt in opdracht van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden een onderzoek in naar mogelijke misstanden bij het instellen van hoger beroep. Dat maakte het OM vrijdag bekend.
Data van aktes voor het aantekenen van hoger beroep zouden mogelijk zijn vervalst door de griffie van de rechtbank in Leeuwarden. De kwestie is aan het licht gekomen door een uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden afgelopen week. Daaruit blijkt dat een datum van een verzoek tot hoger beroep is aangepast, zodat deze nog binnen de termijn viel.
Het aantekenen van hoger beroep moet binnen veertien dagen na een uitspraak plaatsvinden. Dat geldt voor zowel veroordeelden als het OM. Volgens advocaat Wim Anker tekenen zijn cliënten meestal op het allerlaatste moment hoger beroep aan, zodat ze zeker weten dat het OM dan zelf niet meer in hoger beroep kan gaan.
Mogelijk komen deze praktijken niet alleen in Leeuwarden voor. "Dit is een werkwijze van het OM waarvan strafrechtadvocaten in het hele land al langer vermoeden dat deze werd toegepast”, aldus Anker. "Dit is zeer ernstig en daarom vind ik dat de top van het OM een landelijk onderzoek moet instellen.”
Persofficier van justitie Henk Mous zegt dat het OM zo snel mogelijk onderzocht wil hebben wat er precies aan de hand is. "Daarom hebben we de Rijksrecherche gevraagd de misstanden nader te onderzoeken. Die kan een onafhankelijk onderzoek doen.”
Advocaat Peter Plasman bevestigt de uitlatingen van Anker. "Als ik om tien seconden voor vijf op de laatste dag hoger beroep aanteken dan constateer ik soms dat het OM toch nog na mij óók in hoger beroep is gegaan. Terwijl dat dus niet meer had gekund.” Plasman vindt dat griffies zich beter aan de regels moeten houden.
Hij vindt dat de griffies duidelijk moeten zeggen dat ze dicht zijn en dan geen verzoeken tot hoger beroep moeten aannemen. "Anders moet je instellen dat indien de ene partij in hoger beroep gaat, de andere partij altijd dan ook nog eens in hoger beroep moet gaan.”
{mosgoogle}
{mosmodule module=Laatste nieuws}