OM ruim 17.000 keer in actie tegen overtreders coronaregels

In het eerste half jaar van de coronacrisis heeft het Openbaar Ministerie 337 misdrijfzaken in relatie tot Covid-19 in behandeling genomen – vooral coronahoesters die het hebben gemunt op politieagenten en andere mensen met een publieke taak. In die periode zijn zo’n 17 duizend strafbeschikkingen uitgevaardigd nadat regionale noodverordeningen zijn overtreden – vooral vanwege het onvoldoende afstand houden.

Delen:

OM ruim 17.000 keer in actie tegen overtreders coronaregels

Bij de meeste van de 337 misdrijfzaken (102 gevallen) zijn politieagenten slachtoffer, in 65 gevallen gaat het om andere beroepsbeoefenaren, zoals BOA’s of medewerkers van een ziekenhuis, en elf keer om personeel van het openbaar vervoer. In ruim de helft van de gevallen (186) ging het om bedreiging, in 47 gevallen kwam er geweld bij kijken. Bij dat laatste kan worden gedacht aan verdachten van winkeldiefstal die winkelpersoneel of agenten in het gezicht spugen of hoesten en daarbij beweerden dat ze corona hadden. Van deze 337 gevallen is 253 keer een verdachte gedagvaard, veertien personen kregen een OM-strafbeschikking (boete of taakstraf).

Overtredingen

Naast de misdrijfzaken zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen rondom corona. Die komen bij het OM binnen in de vorm van processen-verbaal die zijn opgemaakt door politieagenten of BOA’s. Op peildatum 13 september hadden de zij 23.300 processen-verbaal opgemaakt tegen overtreders van regionale noodverordeningen. Op die dag waren er door het OM 17.200 strafbeschikkingen uitgevaardigd. Sinds 1 juni zijn dat er ook nog eens 1641 voor het overtreden van de mondkapjesplicht in het OV.

Verzetschriften

Sinds 16 maart 2020 is er 6872 keer verzet ingesteld tegen een strafbeschikking op grond van de noodverordening. De officier van justitie beoordeelt deze verzetschriften en brengt de zaak vervolgens voor de rechter of vernietigt de strafbeschikking.

Jongeren

Bij jongeren die zich na waarschuwen niet aan de noodverordening houden, wordt waar mogelijk gekozen voor een HALT-afdoening. Gaat deze daarmee akkoord en rondt hij deze afdoening met goed resultaat af, dan komt dit in de plaats van de geldboete van 95 euro. Dit geldt alleen voor de eerste keer dat jongeren de maatregelen overtreden. Tot op heden zijn er 875 jongeren doorverwezen naar HALT. Bij de tweede overtreding van de noodverordening krijgt de jongere een boete van 95 euro en vanaf de derde overtreding wordt de zaak voorgelegd aan het lokale OM-parket.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven